lauantai 7. joulukuuta 2019

Ruisleivän lumoissa

Uusi lehti on käännetty Sarkolassa. Satavuotiseen emojuureen leivotut ruisleivät kohoavat jauhopedillä. Leipälauta uupuu. Leipälapio löytyy valjashuoneesta. Kolmea leipää varten en sitä käy hakemaan. Miksi hakisinkaan, eihän minulla ole leivinuuniakaan. 
Napsautan sähköuunin päälle. 
Hetken päästä keittiöstä leviää ihana ruisleivän tuoksu koko huusholliin. Tuoksu saa isännänkin makuhermot hereille.
- Joko ne on valmiit, saanko leikata palan?
- Toki, leikkaa minullekin.
Hartaudella maistellaan vielä lämmintä ruisleipää. Voi sulaa leivän päälle. Maku on juuri sellainen,  miltä aidon rukiisen leivän tuleekin maistua.
 - Kiitos, kun teit reiän härkimelle tiinun kanteen. 
 - Härkimellä on hyvä sekoittaa löysää taikinaa. Jätän siihen ja tiinuun ohuelti taikinaa kuivumaan seuraavaa leipomapäivää varten.

Osallistun tällä sadan sanan omakohtaisella tarinallani SusuPetalin ja Caran  ylläpitämään krapu-haasteeseen. 
Viikon 49 sanat ovat sekoittaa, lehti, leikata. 
Linkkien takaa löytyy lisää krapuhaasteeseen osallituneiden tarinoita...

26 kommenttia:

  1. Ooh, tännekin levisi tuoreen ruisleivän tuoksu! Sulava voi vie kielen mennessään!

    Herkullinen krapu kuvineen.

    VastaaPoista
  2. Vesi herahti kielelle, vaikka se tuoksu ei tunnu nenässä, mutta sen voi kuvitella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oispa se tuoksu kamera jo keksitty Saila, onneksi sen pystyy mainiosti kuvittelemaankin;))

      Poista
  3. Aivan ihana postaus!:)
    Olen ottanut kaksi ruisleipäreseptiä, ja juuritaikinareseptinkin, talteen, mutten ole vielä sitä ruisleipää leiponut. Mutta joku päivä, ehkäpä tämän innoittamana, vielä se ensimmäisen limpun leivon. Sähköuunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. todella mukava kuulla Blue Tit, et tykkäsit:)) selasin läpi netistä hapanjuurirepeptejä aikani. kovin on tarkaksi käynyt, ihan digitaalivaa'alla neuvottiin tarveaineet punnitsemaan. no, arvaat varmaan, ettei niin tarkka homma sovi minulle lainkaan. näppi eli "härkin" tuntumalla taikinan tein. loppujen lopuksi ruisleivän leipominen varsinkin valmiiseen emmojuureen on perin yksinkertaista, toki hieman aikaa vievää. jos teet juuren myös itse, niin silloin hommaan pitää varata noin viikko. toivonpa todell, et krapuni innostaisi myös Sinut toimeen ryhtymään. sähköuunissa ruisleipäkin, miksei limppukin paistuu ihan hyvin. leipiä paistoin vajaa ½tuntia, limppuja varmaan pitää paistaa jnv kauemmin.
      uunituore ruisleipä joulupöydässä kyl kuulostaa niin hyvältä!

      Poista
  4. Hyvän näköisiä leipiä! Leivän leipomus perinne kunniaan! Hyvää joulun odotusta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juuri niin puutarhurintytär! meil on paljon ihania perinneruokia, joita soisi tehtävän enempikin. tein emojuuresta myös vaaleanhapanjuuren täysjyvä vehnäjauhoilla. ensimmäisestä hiivaleivästä tuli mieleenni hivenen liian hapan, seisotin sitä liian kauan. otin juurta talteen jääkaappiin. viikolla teen siitä uuden erän, mitä hapannutan lyhyemmän aikaa. uskon, et saan lopulta ihan hyvän vaaleanleivänjuurenkin tästä vanhasta emojuuresta. ajattelin käyttää sitä myös pullan ja pitzzapohjien tekemiseen.
      kiitos, jouluihimisenä olen jo aloittanut jouluvalmistelut:))

      Poista
  5. Hieno krapu.♥
    Tuosta kuvasta jossa reikäleivät ovat jo kohta uuniin menossa näen mielestäni sellaisen asian, että taikinassa on hyvä juuri, juuri sellainen kuin hyvässä hapanreikäleivässä pitääkin olla.
    Missä lämpötilassa paistat sähköuunissa nämä reikäleivät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivipellon Sailalta saamani emojuuri on todella hyvä, elinvoimainen. tuoksui ja maistui juuri oikealta. sillä oli ilo leipoa ja toivon todella, että osaan pitää sen hengissä.
      käytin paistamiseen kiertoilmaa, joten lämpötila saa olla 20 astetta alhaisempi kuin tavallisella paistolla. lämmitin uuni 250 asteeseen, myös pelti oli uunissa sen lämmitessä. laitoin leivinpaperin kuumalle pellille ja nostin leivät pellille käsin varoen polttamasta näppejäni. kun pellit uunissa, laskin lämpötilan 225 asteeseen, missä paistoin reikäleipiä noin 10 min, minkä jälkeen laskin paistolämpötilaa ad 200 asteeseen. paistoaika oli noin 25 min. tiedätkin sen, et leipä on kypsä silloin, kun sen pohja kumisee koputettaessa.
      uuneissa on erilainen paisto, joten pitää vaan kokeilla, millä lämpötiloilla saa parhaimman paiston juuri omassa uunissaan.

      Poista
  6. En olekaan ihka oikeaa ja aitoa reikäleipää maistanut vuosikausiin, mutta varmaan maistuisi. Ihan näyttävät syötäviltä!
    Sait krapuusi myös oikein luonnikkaasti annetut sanat. Hyvä juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. varmaan maistuis sullekkin aimarii, ei muuta kuin ryhdytte toimeen! luulenpa, et Vaarankylästä löytyis jostain viel vanha emojuurikin sinulle. se olisikin ihan mahtava juttu!
      mul meinaskin taas jäädä tän viikon krapu väliin, kun aihetta ei tahtonut löytyä. illalla sit hoksasin, et sanathan löytyy tästä leivän leipomisesta;)

      Poista
  7. Ihan tuntui suussa ja nenässä krapusi aihe. Mikään ei voita vastapaistetun leivän makua ja tuoksua. Ja hienot kuvat puhuvat puolestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla anli itse, se oli vähän niin kuin tarkoituskin;))

      Poista
  8. Nyt alkoi tehdä mieli ehtaa ja tuoretta ruisleipää! Ja vieläpä satavuotiaasta juuresta, respect :)) En edes muista, milloin olen viimeksi ruisleipää syönyt. Täkäläisistä ruisleivistä en oikein innostu, eivät ne ole minusta "aitoja", ainakaan ruokakauppojen valikoimissa olevat. Leipomosta voisi saada, mutta aika heikonlaisesti sieltäkin. Ruisleipä ei ole järin suosittua täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sorry Elegia, tää postaus oli ihan pakko tehdä, olen niin innoissani saamastani emojuuresta;) totta, teollisesti valmistetuissa "ruisleivissä" iso osa vehnää. pienleipomoista ns artesaanileipomoista ihan varmasti saa myös ehtaa ruisleipää perinteisellä reseptillä valmistettuna. mitäs, jos alkaisit tekemään itse ruisleipää, se ei ole vaikeaa, hiukan aikaa vievää vaan.

      Poista
  9. Ah, miten herkullinen postaus!
    Ruisleipä on niiiiin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. todella mukava huomata BLOGIitse, miten paljon ruisleivän ystäviä meistä löytyykään!
      todella hyvää, tuntuu et vatsakin voisi jo paremmin:))

      Poista
  10. Oi, saatan tuntea lämpimän ruisleivän maun suussani. On se niin hyvää, eikä muuta sen lisäksi edes tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juuri niin Between, kaikanlaiset leikkeet ja muut härpäkkeet voi unohtaa, pelkkä ruisleipä ja aito voi riittää (no ehkä oivariinikin).

      Poista
  11. Ihana postaus jota luki mielellään. Olisin minäkin pyytänyt leikkaamaan palan jos paikalle olisin sattumalta osunut... olisin tainnut sen palan saada pyytämättäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toki Nila olisit saanut palan, vaikka kaksikin ja ihan ilman pyytämättä:)) kahteen savuun vein tuliaisiksi leipää ja kovin siitä tykättiin. äsken alustin hiivaleipätaikinan ja pizzataikinan hapanjuureen. saas nähdä, miten juuri sopii pizzapohjaan, oletan et ihan hyvin.

      Poista
  12. Et usko kuinka hyvä mieli tuli, kun juuri sai luotasi hyvän kodin! T. Kivipellon Saila

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana kuulla Saila, yritän pitää siitä hyvää huolta. lauantaina teen taas ruisleipää. eilen tein hiivaleivän ja pizzapohjan juureen, aion myös kokeilla vehnäsen leiposmista juureen jatkossa. oletko Sinä tehnyt niin pullaa? vinkkejä otetaan vastaan mielellään kokemuksistasi Saila:))

      Poista