tiistai 2. tammikuuta 2018

Siritystä ja hypetystä: tuoko vuosi 2018 sirkat myös sinun ruokavalioosi?

Olen seurannut viime vuoden suurella mielenkiinnolla ruokahyönteisten, erityisesti kotisirkkojen ympärillä käytävää hypetystä mediassa. Kiinnostukseni on ollut osin kotokutoista Turun yliopistossa opiskelevan Antti Karinpojan ansiosta. Hänen ja neljän muun opiskelijan perustama start up- yritys ENTIS NY palkittiin viime keväänä Uskalla yrittää-finaalissa Finlandiatalolla Helsingissä  Suomen vuoden 2017 parhaana korkea-asteen opiskelijastartupyrityksenä. klik!
ENTIS NY on hyönteisravintoa markkinoiva ja kehittävä yritys. Yritysidea oli siitä mielenkiintoinen ja haastava, että hyönteisten myynti elintarvikkeeksi ei ollut vielä idean syntyaikoihin Suomen lainsäädännön mukaan sallittua. Elintarvikekehityksen diplomi-insinööriksi valmistuva Antti on paneutunut mahdollisiin eläinten lihaa korvaaviin proteiinilähteisiin ja sitä kautta kiinnostunut hyönteisten käyttömahdollisuuksista proteiinilähteenä. 
ENTIS NY edusti myös Suomea kesäkuussa 2017 pidetyissä Euroopan parhaat startup-yritykset kisassa Helsingissä. Sieltä ei hyvästä yrityksestä huolimatta tullut voittoa. Tästä ei toki nuoret yrittäjät lannistuneet, vaan jatkoivat innokkaasti yrityksensä kehittämistä ja lobbaamista hyönteisten hyväksymiseksi elintarvikkeeksi. Syksyllä 2017 sitten vihdoinkin elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA teki päätöksen kokonaisten hyönteisten hyväksymisestä elintarvikkeeksi. Ensimmäiset hyönteisiä sisältäneet elintarvikkeet tulivat markkinoille loppuvuodesta. 

Myös ENTIS sai Kultasuklaan kanssa yhteistyössä valmistetun Sirkkasuklaansa joulumyyntiin. Se myytiin heti lopuun, itsekään en ehtinyt yhtään pussia sirkkasuklaata kaupasta ostamaan! Sen verran olen kuitenkin maistiaisia saanut, että voin sanoa sen olevan todella hyvää:)) Paikallisessa Turkulaisessa oli juttu sirkkasuklaasta klik! Myös Kultasuklaan sivustolla voit käydä tutustumassa tuotteeseen lähemmin klik!

Kotimaisten sirkkojen kasvatus on vielä kovin pientä, joten isot yritykset ovat käyttäneet tuotteissaan ulkomailla kasvatettuja sirkkoja. ENTIS haluaa nimenomaan käyttää kotimaassa tuotettuja kotisirkkoja. Jos sinua kiinnostaa tietää hieman enemmän kotisirkkojen kasvatuksesta, niin käy tutustumassa hyönteismaataloutta edistävän Finsectin sivustoon. klik! Myös luonnonvarakeskuksen LUKE:n sivustolla on hyvää tietoa hyönteisten tuotannosta. klik!

Monia varmaan askarruttaa se, onko hyönteisten syöminen turvallista ja voiko niihin liittyä jotain terveysriskejä. EVIRA on saanut juuri valmiiksi hyönteisten kasvattamista ja myymistä koskevat ohjeensa. Ohjeistus on tehty yhdessä hyönteisalan yritysten kanssa ja se on tarkoitettu sekä elintarvikeviranomaisille, hyönteisten kasvattajille että hyönteiselintarvikkeita valmistaville yrityksille. klik! Nyt kun vuodenalusta hyönteistuotantoa pidetään laillisesti elintarviketuotantona, siihen sovelletaan elintarvikelainsäädännön mukaista valvontaa. Hyönteisten  tuotanto ja myynti elintarvikkeena edellyttää sen varmistamista, että tuotteet ovat kuluttajjille turvallisia, että tuotannossa huolehditaan hyvästä hygieniasta ja että tuotteiden pakkausmerkinnät ovat oikeat ja niissä on riittävät tiedot. Mielestäni on hyvä muistaa, että hyönteisproteiinit voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Tästä syystä kaikkien, jotka ovat herkistyneet esim. äyriäisille tulee noudattaa varovaisuutta myös hyönteisten käytössä ravintona. 

Antti toimii entiksen tuotekehitysvastaavana. Jos olet kiinnostunut seuraamaan nuorten yrityksen kehittymistä, niin heidät löytää verkosta niin instagramista, facebookista kuin twitteristäkin
Oheisen kuvan kopioin  ENTIS.fi sivustolta klik! sieltä löydät kaikkien nuorten yrittäjien esittelyt, vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin sekä tilata uutiskirjeen, mistä saat uusimmat kuulumiset yrityksen toiminnasta ja sirkkareseptit suoraan omaan sähköpostiisi:)) 

12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, vaikka sen verran ennakkoluuloinen kasvissyöjänä olen, että en vielä tunne tarvetta kokeiluun. Mutta todella mielenkiintoista nuorten yrittäjien työ tällä saralla on.
  Hyvää jatkoa alkaneelle vuodelle 2018.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse olen myös hieman varauksellinen, mutta toki maistanut olen ja täytyy sanoa, että kyllä maistui ihan hyvältä. minustakin on todella mielenkiintoista seurata nuorten yrittäjyyttä ja hienoa kun nykyisin jo opintojen aikana asiaan panostetaan. vuosi on alkanut todella vauhdikkaasti hyvissä merkeissä:))

   Poista
 2. Hienoa, että on innovatiivisä ja rohkeita yrittäjiä. Allergikkona pysyn kaukana sirkoista ja kaikenlaisista mönkijöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minustakin nykyinen koulutussysteemi on hyvä, kun nuoret saavat hyvät perustiedot yrittäjyydestä jo opintojen aikana. moni asia on minuakin askarruttanut vaikka toki ihmiset ovat hyönteisiä käyttäneet ravintona kautta aikojen. mielenkiinnolla olen siksi seurannut asian käsittelyä EVIRA:ssa ja hyvältätä tuo näyttää tällä hetkellä.

   Poista
 3. No onpa mielenkiintoinen artikkeli. Minäkään en kyllä lämpene sirkoille. Jäävät kyllä ostamatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava kuulla, että aihe kiinnosti:)) itseasiassa me syömme tietämättämme erilaisia hyönteisiä keskimäärin ½ kg vuodessa Tieteen kuvalehden (2/2017) artikkelin mukaan, mikä perustuu FDA:n tutkimuksiin. Jenkeissä on tehty myös listoja siitä, kuinka paljon erilaiset elintarvikkeet saavat sisältää hyönteisjäämiä esim. 50 g jauhettua kanelia: enintään 400 hyönteisen palasta? 500 g pakastevadelmaa: enintään 4 toukkaa Lähde: U.S. Food and Drug Administration (FDA). jos kaikki hyönteiset haluttaisiin hävittää raaka-aineista, niin siihen tarvittaisiin todella paljon torjunta-aineita tai muuta kallista käsittelyä. itse ainakin mieluummin syön muutaman jopa terveydelle hyödyllisen hyönteisen kuin torjunta-ainejäämiä. ajatusleikkinä voisi jatkaa, että tästähän onkin sitten vain pieni askel hyönteisiä sisältäviin elintarvikkeisiin:))

   Poista
 4. Kyllä olen ajatellut kokeilla sirkkaleipää. En vain ole vielä saanut sitä käsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ainakin tuossa Fazerin markkinoille tuomassa sirkkaleivässä on todella pieni määrä sirkkaa (hollannissa ilmeisesti tuotettua), joten maistuu varmaan ihan perusleivältä. itsekään en ole sitä vielä kaupan hyllyltä löytänyt ja ilmeisesti en ostaisi vaikka löytäisinkin. jään odottelemaan "oikeita" hyönteiselintarvikkeita eli missä hyönteiset ovat pääosin käytetty raaka-aine ei vaan pienen pieni "lisämauste".

   Poista
 5. Vielä aika vieras ajatus, siis minäkö söisin sirkkoja?
  Prismassa käydessäni oli tuoretiskillä kahta sorttia "sirkkatuotteita"
  Sirkkanakit ja sirkkapihvit,ostin kaksi sirkkapihviä ja toisen täällä kotona maistelimme.
  No, tulipa maistettua!!!
  Luen vielä uudelleen tuon kirjoituksesi ja paneudun asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla Molley, että on tullut jo maistettua näitä uutuustuotteita. itse en ole vielä niitä kaupantiskillä nähnyt. voi tietty johtua myös siitä, että käyn perin harvoin kaupassa, isäntä hoitaa sen puolen yleensä. aiheesta on kirjoitettu nyt viimeisen vuoden aikana tosi paljon, kannattaa seurata kirjoittelua.

   Poista
 6. Minäkin näin kaupassa myynnissä sirkkapihvejä ja -nakkeja. Eipä taida kylläkään minun ruokapöytääni eksyä! Namibiassa toreilla myytiin isoissa koreissa kuivattuja sirkkoja ja matoja, silloin jo sanoin että niin nälkä mulle ei tule, että noita suuhuni laittaisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kun kirjoitit kokemuksistasi Namibiasta Eeviregina:)) hyönteisten ja muiden pikku ötököiden syöminen ei ole myöskään minua koskaan inspiroinut, en ole myöskään koskaa ostanut niitä katukaupiailta matkoilla. uskon silti, että lisään hyönteiset ruokavaliooni heti, kun markkinoille saadaan niistä valmistettu hyvä peruselintarvike. toki nytkin jo voisin sirkkoja pannulla paistella aina, kun käsiini saan. hyönteisten käyttöä ravintona on tutkittu jo paljon ja näyttäisi siltä, että niistä saatavat terveyshyödyt ovat merkittävät. kaiken kaikkiaan tällä hetkellä elintarvikkeet ovat liian pitkälle jalostettuja ja liian "puhtaita", kuten elinympäristömmekin, ja se altistaa meidät erilaisille sairauksille. itse kerään paljon luonnonyrttejä ja aivan varmasti niiden mukana tulee huomaamatta syödyksi erilaisia öttiäisiä, ei se minua haittaa, ei sitä edes tule ajatelleeksi montakohan kirvaa nyt tuli teeaineksien mukana haudutettua yrttiteetä nautiskellessani iltapalalla;)

   Poista