sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Värikollaasi Lehtivihreä ja verenpuna


Tämän viikon värikollaasihaaste osui ja upposi! Elämme kekrin aikaa, suurin osa sadosta on jo korjattu talteen ja on aika valmistautua hiljalleen kekrijuhlaan. Nyt on viimeiset hetket ennen hallaöitä kerätä vielä aineksia pihamaalta viherjauheen valmistukseen ja teeaineksiksi. Tein päivällä viherkranssin viemisiksi myöhemmin lokakuulla pidettävään kekrijuhlaan. Sidoin kranssiin pieninä nippuina kuivumaan teeaineksiksi mustaherukan-, vadelman- ja ruusunlehtiä. Lisäksi laitoin useamman nipun mäkimeiramia ja persiljaa sekä nipun porkkanannaatteja, iisoppia ja sitruunamelissaa. Pari laventelinippua pääsee kuivattuaan liinavaatekaappiin sulotuoksuja antamaan. Kranssinpohjan sidoin villiviininoksista. Parhaillaan villiviinin syysvärit ovat kauneimmillaan, verenpunaiset lehdet hekkuvat porraspielessä. 
Kesällä olen muutamaan otteeseen kerännyt kuivumaan vihreitä kasveja viherjauhetta varten. Vasemmassa alareunassa heinäkuussa keräämiäni aineksia. Oikeassa alareunassa tänään tekemäni kranssin keskellä lasipurkissa porkkanannaateista, iisopista, persiljasta ja mäkimeiramista valmistettua viherjauhetta. Nokkonen sopii myös erinomaisesti viherjauheeseen, kuivaankin nokkosta aina erikseen isoja määriä, josta osan käytän viherjauheen raaka-aineeksi. Perinteisesti lehtivihreää on kutsuttu vihreäksi vereksi, sillä se muistuttaa rekenteeltaan veren punaista väriainetta hemoglobiinia, jossa keskusatomina on rauta. Lehtivihreässä keskusatomina on magnesium. Lehtivihreä varastoi auringon energiaa, joten lehtivihreäjauhe tuo talvellakin auringon energiaa päiväämme:))

 Täältä löytyy muiden kollaaseja lehtivihreästä ja verenpunasta.

26 kommenttia:

 1. Onpa ihana juttu ja kuvat :-) Kesän makua ja auringon voimaa varastoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olin innoissani kun illalla katsoin värikollaasin haasteen, osui niin hyvin päivän askareisiini, mistä olin aikeissa tehdä postauksen muutenkin;)

   Poista
 2. No on ihanan vihreää ja vähän punaistakin mukana :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuli mieleeni nyt, et oiskohan samassa suhteessa kuin luonnossakin;)

   Poista
 3. Ruusunmarjatee on mun lempiteelaji. HIenon kollaasin olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tykkään itse myös ruusunmarja ja -lehtiteestä. itseasiassa parhaillaankin on jäähtymäs tuos motis! kiitos Aino, tää haaste oli vaan niin inspiroiva:))

   Poista
 4. Tuo punainen sopii hyvin kranssin keskelle.Terveelliset yrtit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ajatuksenani oli ilmentää sillä "punasolua", mut kun en niin taida näitä kuvamuokkausjuttuja, niin en osannut tehdä siitä pyöreää ilman vihreitä reunuksia. olin ottanut kuvan päivällä ajatuksena tehdä postaus yrttikranssin teosta, mut käytinkin kuvan nyt sit tähän kollaasiin.

   Poista
 5. Upea kollaasi ja mahtava idea tehdä yrteistä kranssi, laitanpa tämän idean talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kosotäti, talletapa hyvinkin. kuivatan kranssit ilmavasti takan päällä olevassa orressa (on muuten tehty puolikkaasta niisipuusta), näin niihin voi laittaa melko paljon nippuja.

   Poista
 6. Kauniin täyteläinen kollaasi.

  VastaaPoista
 7. Sinulla riittää kiireitä! Totta, luonnon värit ovat nyt upeita, sato valmistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toisaalta ne ei tunnu lainkaan kiireiltä SusuPetal, kaikenlaiset syystouhut kuuluvat niin olennaisesti elämäntapaani;)

   Poista
 8. Olipa kiva että muistutit kekristä..... :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aika kuluu niin vauhdil sini, enimmäkseen kekrijuhlia vietetään vasta loka-marraskuun vaihteessa, joten ei viel mitään kiirusta

   Poista
 9. Kaunis ja voimaa sekä energiaa antava kollaasi.

  Oletkin ollut taas ahkera. Minäkin keräsin yhteen aikaan teeaineeni, mutta nyt on jokin laiskuus kausi. Tosin jalkakin on kipeä, mutta senhän loukkasin vasta nyt. Nyt vain ihailen kauniita syksyn värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi Sinua, toivon jalkasi paranevan pian! tänä kesänä olen yrittänyt entistäkin enemmän kerätä yrttejä kuivumaan, korvaan niillä suolaa (isännällä vähä suolainen ruokavalio, laktoosittoman ja gluteiinittoman lisäksi).

   Poista
 10. Upea kollaasi! Viherjauheen tekoon pitäisi panostaa enemmän, kuivaan kyllä kaikenlaista mutta enemmän varmaan pitäisi, viherjauhe on niin voimaannuttavaa! Syksy on upeaa aikaa! ...ja sadonkorjuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. värikollaasin aihe kyl osui kohdallani täl kertaa nappiin! käytämme mahdollisimman vähän suolaa, viherjauhe oiva keino maustaa ruokia.

   Poista
 11. Onpa raikkaan vihreä kollaasi tuoksui tänne asti! Olet niin monitaitoinen naisnen että kateeksi käy. Tai no ainakin kiva lukea toimistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no, jopa onkin voimallinen tuoksu sitten, mukava kuulla kaari3;) monitaitoisuudesta en osaa sanoa, itse haluaisin esim. kovin osata laulaa tai soittaa jotain instrumenttia tai puhua sujuvasti englantia, niitä taitoja en kuitenkaan vielä ole oppinut! ainakin Sinulta sujuu englanti, minä voisin olla siitä hivenen kade;) minustakin on kiva lukea matkakertomuksiasi.

   Poista