keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Koti sonnustautuu jouluun vähitellen

Olen virkannut ja kovettanut vesi-puuliimaseoksella erilaisia tähtiä kodin joulukoristeita varten. Tänään yksi pääsi kasvihuoneen oveen tekemääni kranssiin ja toinen sammalkuusen latvatähdeksi punaisella puuhelmellä somistettuna. 
Isäntä hieman mutrutteli, koska ei sopinut juomaan iltapäiväkahviaan pöydän ääreen. Käytin tuota kuvan etualalla näkyvää tötteröä sammalkuusen pohjana. Säästän kaikki käsityölangoista jäävät rullat askarteluja varten. Niistä syntyy myös hauskoja tonttuja villapartoineen. 

Pitkästä aikaa aurinko paistoi ja oli tosi mukavaa puuhastella hieman pihallakin. 
 
Huovutin muutamia sydämiä myös piristämään keittiön valkoisia pitsiverhoja.
Äitini on virkannut nämä verhot yli 30 vuotta sitten. Voit arvata niiden olevan minulle kovin rakkaat, raaskin pitää niitä tätä nykyä enää vain jouluisin ikkunassa.
Perinteisesti jäkälää on käytetty ikkunoissa ulko- ja sisälasien välissä pitämässä poissa laseihin tiivistyvää kosteutta. Minulla on edelleen tapana laittaa keittiön ja eteisten ikkunoiden väliin pallerojäkälää pestessäni ikkunat jouluksi, vaikkei mitään huurtumisongelmaa olekkaan. Muistan lapsuudestani kuinka naapurin mamma laittoi jäkälien sekaan aina jouluksi myös tonttuja ja pieniä koristekärpässieniä. Siinä oli varmaan melkoinen homma, koska siihen aikaan ikkunat oli tiivistetty sisäpuolelta ikkunaliimapaperilla ja ne piti repiä pois, että sai laitettua koristeet jäkälien sekaan.  Minä pääsen nyt paljon helpommalla:))
Ulko-oveen teimme kranssin yhdessä isännän kanssa. Hän leikkasi vanhasta tervatusta laudasta minulle sydämen puolikkaat, jotka sitten sidoin rautalangalla toisiinsa. Tervattu lauta on peräisin lapsuudenkotini puretusta navetasta. Kranssin pohjan tein kanaverkosta. Katajanoksat ja puolukanvarvut kiinnitin tervanarulla, joten ihana tervantuoksu ottaa tulijan vastaan. Sain idean kranssin nimeksi, Sopu tilaa antaa, kiinnittäessäni siihen huovuttamani sinitiaisen ja punatulkun. Kaipaan kovasti punatulkkuja, ne ovat minulle varpusten ohella joululintuja ja koska lyhteelle niitä ei ole ilmestynyt enää vuosiin, oli pakko huovuttaa edes yksi kranssiin.


22 kommenttia:

  1. Oi, kuinka upeita joulukoristeita!! Luot kauniin joulun ympärillesi!
    Hyvää joulun odotusta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kaunis Uuna, kutkuttavan jännittäviä joulun aluspäiviä myös Sinnulle:))
      ps sinulla on niin hieno uusi blogi

      Poista
  2. Kauniit jouluiset koristeet, silmiini osui tuossa ekassa kuvassa puinen joulutähti. Tällainen tähti on myös meillä ja myöskin kesäkodin ikkunalla. Veljeni on ne tehnyt joskus jo vuosia sitten.
    Kiitos Ilona lohduttavista sanoistsi tuonne blogiini.
    Pieniä villalanka punatulkkuja on minulla muutamia ja ne piristävät somasti havuasetelmia. Huovuttaa en osaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tähden on tehnyt kummipoikani -90 luvulla, se on ensimmäinen joulukoriste, jonka asetan esille 1. adventtina tuomaan valoa ja muistuttamaan joulunsanomasta. blogissasi on mieluista vierailla, nyt pitkästä aikaa ehdi viivähtää siellä pidempään.
      tykkään kovasti itsekin villalangasta tehdyistä punatulkuista, minulla on niitä muutamia lapsuuskodissani. itseasiassa niiden tekeminen on haastavampaa kuin neulahuovuttamalla!

      Poista
  3. Kauniita töitä olet tehnyt! Silmiini osui tässä taannoin kirja, joka oli täynnä ohjeita erilaisista virkatuista tähdistä. Nyt harmittaa etten ostanut sitä. Tänään tosiaan paistoi aurinko niin ihanasti<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aurinkoinen päivä piristi kummasti, se sai minut innostumaan jopa ikkunanpesusta! itse selailen vanhoja Mary Oljen virkkauskirjoja ja etsin vanhoista pöytäliinojen ja sängynpeitteiden ohjeista sopivia pitsikuvioita näihin omiin töihini. erityisen ihastunut olen tällä hetkellä tuohon Maarianhaminan tähti malliin, jota olen käyttänyt esim valotalojeni päätyyn ja ikkunakoristeiksi. se sopii erityisen hyvin myös kattauksessa käytettäväksi.
      ps käy tutkimassa nettikirjakaupoista, siellä on erilaisia virkkauskirjoja saatavilla, josko löytäisit haluamasi kirjan sieltä

      Poista
  4. Ihania joulukoristeita.Huopasydämet ja lintukranssi valloittivat sydämeni. Punatulkut ovat minunkin lempilintuja. Jokunen vuosi taaksepäin tein keittiöön jouluverhot, joihin painoin punatulkkuja. Verhot annoin vuosi sitten tyttärelleni. Olen tähän asti lahjoittanut kouluille kaikki lankojen sisustötteröt, nyt tuli mieleeni, jotta voisihan sitä itsellekin muutaman jättää ja askarrella niistä joulutonttuja, tarkoitan siis ensi vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. välillä on mukavaa rentoutua neulahuovutuksen parissa, kranssista tulikin hauska noin, kiva kun Sinäkin tykkäsit:)) siel Pohjoisessa taitaa viel punatulkkuja ollakin? tyttäresi on varmaan ikionnellinen saamistaan verhoista, kuten minä omistani, jotka vuosikymmenten jälkeen tuntuvat entistä rakkaammilta. hyvin ehdit viel muutaman tontun tekemään tötteröistäsi. itse kietaisen valkoisen tai punaisen pellavakankaan tötterön ympärille, minkä ompelen laakapistoilla tai voisihan sen vaik kiinnittää kuumailmapistoolilla. virkkaan hiippalakin ja laitan karstatusta villasta pitkän parran ja veikeä tonttu on valmis

      Poista
  5. Vastaukset
    1. sydämin sydämiimme joulun teemme, sydänmellistä joulua myös Sinulle Stiina:))

      Poista
  6. Ihania kaikki, mutta nuo toisiinsa sidotut puusydämenpuolikkaat ottaisin itsellenikin. Huovutettuja pikkusydämiä minulla jo on, ostettu kojultasi vuosi-pari sitten. Teepä noita puusydämiä joskus Salon torille vielä keväällä??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava kuulla Inna Vaara. virkkasin pehmeästä villalangasta, esim huopanen käy hyvin, nuo pidikkeet noihin sydämiin. samalla lailla niistä saa myös lämminhenkisen koristeen lahjapakettiin.
      ok jemmaan Sinua varten yhden puusydämen

      Poista
  7. Ihania joulukoristeita, etenkin tuo sydänkranssi!!

    Iloista joulun odotusta!

    VastaaPoista
  8. Upeita koristeita ja sydänkranssi on todella kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava kuulla kosotäti. puinen tervalaudasta tehty sydän on jo yksinäänkin kaunis, kranssia voi tuunata helposti eri vuodenaikoihin sopivaksi

      Poista
  9. Uskomatonta innostusta ja taitoa tehdä koristeita, virkkauksia ja kaikkea. Mistä ihmeestä saat kaikkeen energiaa? Ihania juttuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. käsillä tekeminen on vaan niin hauskaa ja inspiroivaa! nykyisin teen useimmiten tällaisia pikku juttuja, jotka valmistuvat suht nopsaan. viikolla silmiini osui kaapin perältä nuorikkona virkkaamani leveä enkelikappa.olohuoneen ikkunaan, asuimme siihen aikaa mansardikattoisen talon yläkertaa ja muistan vieläkin miten kaunis se oli ikkunassa. siinä vasta olikin hommaa, sellainen ei ehkä enää syntyisi;)

      Poista
  10. Kauniita koristeita! Mukavaa joulua, Ilona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Satu, tulinkin juuri teiltä visiitiltä, kävin kurkkimassa keittiösi joulutunnelmia.

      Poista
  11. Kaipa isäntäkin johonkin pöydän nurkalle sopi kaffekuppostaan hörppimään?
    Paljon sinä olet askarrellut ja paljon kaunista saanut tehdyksi.
    Joko alkaa joulunvietto?
    Hyvää joulua sinne päin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nyt kyl oli niin paljon rompetta pöydäl, et väistyi kuppeineen takkahuoneen puolelle;) pikku hiljaa alkaa tuntua jouluiselta, kun lapset alkavat yksi toisensa perään kotiutua. huomenna saamme jo hieman tuoksujakin, luvassa saaristolaisleivän leipomista ja tietysti myös hedelmäleipien tekoa. joko Sinä olet hedelmäleivät tehnyt?

      Poista