tiistai 23. heinäkuuta 2019

Mattopyykillä

Perinteisesti pesemme matot heti kesäkuun alussa, jotenkin nyt se jäi. Heinäkuun alun kylmät ja sateiset päivät eivät houkutelleet mattopyykille. Tälle viikolle on luvattu jopa helteitä, joten pakkasimme isännän kanssa heti maanantai aamuna peräkontin täyteen räsymattoja. Tietysti keitin myös kahvit termospulloon. 
Lähin matonpesupaikka on jo parin kilometrin päässä, mutta ajamme hieman kauempana olevalle vedenpuhdistamolle. Siellä on hyvät isot altaat, kunnon mattomankeli ja lämmin vesijohtovesi. 
Vastapestyt matot mankelointia vaille valmiina kotiin vietäviksi. Vedenpuhdistamon matonpesupaikalla ei ole mahdollista kuivattaa mattoja kuten monissa muissa paikoissa. Ohjeiden mukaan mattoja ei saa jättää kuivumaan pidemmäksi aikaa pesupaikan ympärillä oleville puomeille. Usein kuitenkin sinne jätetään mattoja. Tälläkin kertaa oli jätetty kaksi isoa mattoa kuivumaan. Toisaalta sen ymmärrän, koska ko. matot olivat niin isoja, ettei niitä ainakaan yksin jaksa märkänä kantaa. 
 Urakan jälkeen maistui kuksallinen kahvia kierrepullan kera:))
Kahvinautintoa ei pystynyt pilaamaan edes tämä parhaat päivänsä nähnyt pöytäkään. Josko jo ensi kesänä sitten pöytä ja penkit olisi huollettu. Oiva homma jollekkin kaupungin palkkaamalle kesätyöläiselle!
Pesimme kymmenen pitkää pätkää. Oikeastaan enempää ei kerralla voisi pestäkkään, nytkin jo oli hieman päänvaivaa, miten saisi kaikki levitettyä kuivumaan!
Suurin osan matoistamme on äitini ja isosikoni kutomia. Tässä joskus -80-luvulla isosikoni kutoma räsymatto. Systeri tykkäsi paukuttaa kangaspuita isossa tuvassaan, joten meillekkin riitti useampia mattoja.   
Paljon on vielä käytössä myös äitini aikoinaan kutomia räsymattoja. Näitä sini-vihreitä raitamattoja on kolme ja ne ovat minulle ehkäpä ne rakkaimmat äitini kutomista matoista. Äitini kutoi ne meille ensimmäiseen yhteiseen kotiimme - 70-luvun lopulla. Nykyisin pidän niitä kesäisin saunatuvan lattialla. Kuvassa näkyvät muovimatot olemme hankkineet kirpputorilta. 
Kirpputorilöytö on myös tämä hempeän värinen räsymatto, hintaa ruhtinaalliset 2 euroa! Matto on täysin ehjä ja hyväkuntoinen, se vaati ainoastaan kunnon pesun juuriharjalla ja mäntysuopalla. 

Mattopyykki kuuluu kesään, kuten kärpäsetkin. Ihana mäntysuovan tuoksu pihalla innostaa muutenkin siivoamaan, tänään aion pestä myös ikkunoita:))

16 kommenttia:

 1. Kauniita mattoja. Mikään ei voita kesällä mäntysuovalla vastapestyn maton tuoksua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Katja, ja miten ihanaa ne onkaan laittaa lattialle ekaa kertaa pesun jälkeen!

   Poista
 2. Samoin kuin sinä ja Katja tässä yllä, se mäntysuovan tuoksu on niin ihana! Pesin matot joskus kolmisen viikkoa sitten, kun oli lämmin päivä. Minulla ei kyllä tuollaista määrää olekaan, muutama vain. Noissa on totisesti sovittelua, että saa kuivumaan.
  Mahtavan kauniit ovat äitisi ja siskosi kutomat matot. Hempeä räsymatto on söpö. Aidot räsymatot ovat niin upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mäntysuovan tuoksu on varmaan yksi näitä suomalaisuuteen kuuluvia asioita, monet meistä on varttunut sen tuoksussa ja koti ei tunnu puhtaalta ilman sitä! kesäkuun alun helteet olivatkin juuri sopivia mattopyykille, kuten nytkin. matot kuivuivat parissa päivässä lattialle laitettaviksi. hempeä räsymatto pääsi keittiöön kesän ajaksi. totta, räsymatot sopivat parhaiten vanhan talon lattialle. äitini kutoi aikoinaan paljon mattoja ja systerikin oli innokas kutoja, joten ei multa matot kesken lopu;)

   Poista
 3. Minä luovuin tässä monista matoista mitkä anoppi on myös kutonut ja monia vielä jäikin. Mutta pesemisestä en kyllä tykkää yhtään. Me pesemme ne painepesurilla vanhan hetekaa muistuttavan varavuoteen päällä. Ensin liotetaan ne niille tarkoitetussa pesuaineessa ja sitten pestään. Vihreä siniset matot on minunkin mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kuulla, et ihan kaikista et raaskinut luopua Nila. totta puhuakseni meil on hieman liikaa mattoja, osa on varastossa ja pääsevät lattialle harvemmin. jos ei olisi näin paljion varastotilaa, niin olisi ihan järkevää luopua osasta.
   myös meil isäntä yritti aikoinaan pestä näitä vanhoja räsymattoja painepesurilla, mut en antanut pestä. haluan niiden kestävän mahdollisimman pitkään, joten pesemme ne siksi aina käsin. vihreä siniset matot tuntuvat olevan suosituimmat, niistä itsekkin kaikkein eniten tykkään. mukavaa oli laittaa ne illalla saunatupaan. kyl kelpaa ny lauantaina osallistua koko Suomi saunoo tapahtumaan:))
   teil onkin mainio pesupaikka kotona ja varmasti tulee myös puhdasta. matonpesussa on se jokin, mikä koukuttaa. minä taas en tykkää yhtään imuroida, joten sen hoitaa meillä isäntä.

   Poista
 4. Melkoinen pesu-urakka! Kävin äidin kanssa kuun alussa mattopyykillä. Mies pesi meidän matot tuossa terassilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täytyy myöntää, et yhtään enempää ei kyl olisi jaksanut harjata. yleensä otamme vain kolme pitkää mattoa kumpikin kerralla pestäväksi. porukassa onkin just kiva olla mattopyykillä. kaverista on iso apu myös mattoja mankeloidessa. joskus myös isäntä pesee joitakin mattoja kotona, hyvin se niinkin käy. oikeastaan on jännää, miten mattojen pesu kuuluu niihin kodin yhteisiin hommiin.

   Poista
 5. oletpa ollut ahkera ja pessyt kauniita mattoja.meillä kunta vaihtoi järviveden jääkylmään ve4sijohtoveteen.minä olin kuulemma ainoa joka valitti veden kylmyydestä.niinpä ukkoni teki oman pesupaikan mankeleineen.eipä tarvitseviedä minua pesupaikalle(minulla ei ole ajokorttia)joutuu nyt kyllä pyörittää mankelia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. yhdessä isännän kanssa ahkeroimme tällä kertaa:)) noin on varmaan käynyt monessa kunnassa, kun halutaan suojella vesistöjä. minustakin vesijohtovesi on aivan liian kylmää. vesilaitoksella, missä käymme pesemässä mattoja, vesi on lämmintä. Onpa Sinulla mukava ja taitava ukko. uskon hänen pyörittävän ihan mielellään kotipihalla omaa mankelia, ettei joudu päivystämään mattorannassa;)

   Poista
 6. Ihania räsymattoja ja melkoinen urakka teillä oli. Tämänkin muorin eiliseen ohjelmaan kuului maton pesu, siis vain yhden, tänään on toisen vuoro. Ja jos 'ilimoja' piisaa, pesen myös nukkamaton. Täällä Torniossa on kaksi oikein hyvää matonpesupaikkaa, altaineen ja mankeleineen, vesi tulee suoraan Tornionjoesta. Ruuhkaa oli pesupaikalla ja vuoroaan sai hetken odotella, mikäpä siinä oli odotellessa kun oli kaunis ja aurinkoinen sää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi mukavaa kuulla Kankuritar, kiitos:)) miksipä sitä ryhtyisi urakoimaan, jos ei ole kovin pitkä matka mattorantaan. säätietotuksen mukaan saamme nauttia viel tovin hyvistä ilmoista. jokivesikin on varmaan lämmennyt miellyttäväksi. mukavaahan se on, et ihmiset ovat edelleen innokkaita. mattopyykillä on yleensä myös kiva jutella ja huumori kukkii, varsinkin, jos toheloi vesiletkun kanssa ja onnistuu kastelemaan muut! multakin meinas letku karata käsistä ja spontaanisti kiljahdin "o ho" . silloin naapuri altaalta kuului miehen ääni, "se oli suomalaisen anteeksipyyntö". ja taas riitti naurua koko porukalle, ja hyvä niin:)) kyl meidänkin pitäis viel muutama pätkä käydä pesemässä, nyt kun edelliset saatiin kuiviksi. viikonloppu taitaa vaan kulua marjametsässä nuorten kanssa.

   Poista
 7. Mikä huikea väriyhdistelä noissa sinivihreissä! Tykkäisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. äidilläni oli hyvä värisilmä, niin tykkään minäkin Nettimartta:))

   Poista
 8. Tuollainen mattopyykki on ihanaa. Nauti, kun on mahdollisuus. Mattojen pesu on kivaa tuolla mattotuvallakin, kun saa harjata sydämensä pohjasta ja puhdasta tulee.

  VastaaPoista