keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Puutarhan kevättöitä

Viime viikolla oli muutama aurinkoinen päivä. Suojasin piskuisen alppiruusuni viikonloppuna kevätahavaa vastaan. Jo syksyllä laitoin kuusenhavuja sen juuristoalueelle. Tänä talvena saimme poikkeuksellisen paljon lunta. Parhaimmillaan pakkaslunta oli niin paljon, ettei alppiruusua näkynyt lainkaan hangen alta. Nyt lumi on sulanut, joten laitoin kolmijalan alppiruusun päälle ja asettelin kuusenhavuja aurinkosuojaksi. Keräilin myös suurimmat tuulen irroittamat oksat takapihalta, muuta siistimistä se ei sitten kaipaakkaan, koska puidenlehdet saavat maatua maan pieneliöiden ruuaksi. 
Alkuviikosta maa sai kevyen lumipeitteen. Puutarhajätekompostin vieressä kasvava alppiruusu altistuu suoralle auringonpaisteelle näin keväisin ennen kuin lehti puhkeaa puihin. Paikka on nyt entistä tuulisempikin, kun leikkasimme tienreunan vanhaa kuusiaitaa syyskesällä, matala risuaita ei paljoakaan tuulta pidättele. Onneksi kompostialueen näkösuojaksi rakennettu harmaa lauta-aita estää pohjoistuulen pahimmat puhurit.  
Kevättalvi on parasta aikaa kaataa pihamaalta puita. Isäntä kaatoi viikko sitten kaksi koivua takapihalta.  
Maisema avartui mukavasti. Pihakuusilla on nyt enempi kasvutilaa.
Piha-aidan takaa katseltuna koivujen kaatamista ei huomaa. 
 Kaunis klapipino hivelee silmiä:))
Tuntuu uskomattomalta, että nämä saostuskentän ilmatorvien suojakorit olivat vielä pari viikkoa sitten lumenpeitossa. 
Leikkimökin räystäänreunan jääpuikot ovat niin tervetulleita kevään merkkejä. 
Kasvilavoja suojaa ohut lumipeite, joten niiden osalta kevättyöt saavat vielä odottaa tovin
.
Millaisten kevättöiden parissa Sinä olet puuhastellut sisällä tai ulkona?

8 kommenttia:

  1. Mitään erikoista kevääseen kuuluvaa en ole vielä täällä kaupunkikodin pihalla tehnyt, hieman kuitenkin siirrellyt lumia sinne tänne, osan pois pensaita painamasta ja osalle kasvustoa olen lisännyt lunta. Muutamia hyvinkin kylmiä öitä on täällä ollut ja olen yrittänyt lumella suojata paikkoja kukkapenkeissä joista lumet ovat käyneet vähiin.
    Mitään kylvöjä en ole vielä tehnyt, mutta tässä pian kuitenkin.
    Sinulla on tuolla aikaisemmassa blogikirjoituksessa ihanat kuvat rauniopuutarhasta ja kivat mallit pitsiverhoista.
    Tämä kevättalvi menee toisaaltaan hitaasti kohti kevättä ja taas toisaaltaan nopeasti. Olenko tullut vanhaksi tai ainakin vuosi on tullut lisää mittariini ja se näkyy hitautena ja ajan puutteena. Luen innolla blogejanne, mutta en oikein ehdi kirjoittaa vaikka aiheet kiinnostavat.
    Oikein hyvää maaliskuista viikkoa sinne teille......♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kuulumisistasi Molley. totta, vuosi vuodelta alkaa tulla hitaammaksi, niin tutulta kuulostaa mitä krjoitit. täältä lumet taas sulaneet, joten pelkät havut enää suojaavat kasveja.
      valitsemani perhosmalli on todella kaunis. odotan jo innolla, et pääsisin sitä sovittamaan Rauniopuutarhan ikkunaan, täytyy kuitenkin malttaa odottaa kuukausi ainakin.
      tänään oli pitkästä aikaa aurinkoinen ilma, harmikseni vaan en päässyt yhtään ulos siitä nauttimaan. mukavaa viikonloppua Sinulle:))

      Poista
  2. Kyllä se kevään tulo kuvissasi jo selvästikkin näkyy!
    Tuo puunkaato ja puupinot ovat tuttua puuhaa, vaikkei enää täällä rivarissa olekkaan.
    Mutta edellisessä kodissamme sitä tehtiin myös melkein joka vuosi, oli siinä kova homma, kun puut oltiin kaadettu, niin olikin aikamoista risusavottaa vähän aikaa.
    Meillä on luntakin täällä vielä takapihalla niin paljon, ettei mitään keväthommia ole tarvinut vielä aloittaa.
    Lunta on toisin paikoin vielä metrinkin verran.Mutta sitten taas jo tiet ovat puhtaat lumesta, ainaskin vielä.
    Mutta toivottelen sulle oikein hyvää kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kaunis Harakka, tänään olikin oikein kaunis kevät päivä:))
      puusavotta on minullekkin mieluista. tällä kertaa kuitenkin isäntä pilkkoi kaikki klapit, kun itselläni muita puuhia. risusavottaa ei paljoakaan onneksi tullut noista kolmesta kaadetusta koivusta. olen ajatellut tehdä niistä jotain pieniä kivaa pihamaalle pääsiäiseksi ja loput upotetan risuaitaan.

      Poista
  3. Kevättä kehrää! Lumen alta paljastui nuppunen jouluruusu, eka kertaa onnistui talvehtiminen mun "tontilla". Ihastuin kovasti sinun luonnonvärjättyihin lankoihin. Tarkoitukseni on ensi kesänä osallistua marttayhdistyksemme lankavärjäysjuttuun. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niinpä tekee, kevättä kehrää anli itse:)) aamu valkeni ihanan aurinkoisena, mut yöllä alkanut kova tuuli ei ota talttuakseen vaan vinhasti kieputtaa puiden oksia. lumen alta paljastunut jouluruususi oli varmaan silmiä hivelevän ihana näky, onnea siitä. olen joskus aikoinani saanut blogiystävätäni Tylsältä Mörökölliltä jouluruusun taimen, monta vuotta se vain jurotti kunnes vihdoin viime keväänä kukki ekaa kertaa. voin vieläkin muistaa sen valtavan ilon minkä piskuinen jouluruusuni herätti.
      mukavaa kun olet löytänyt värjäyssivustoni. pidin pari vuotta taukoa värjäyksissä muiden töiden vuoksi. nyt alku vuodesta värjäsin taas hiukan ja kesällä sit enempi. varo vaa, kun värjäykselle antaa pikkusormen, se vie kyl kokonaan mukaansa, sen verran inspiroivaa puuhaa se on;)

      Poista
    2. Löysin sivustosi Krapu -kirjoitushaasteen puitteissa. Sinulla onkin monipuolista tuotosta ja kyllä, pelkään että lankavärjäys koukuttaa. Olen sivusta seurannut muutaman kerran. No se ei paha koukku. :D

      Poista
    3. kiva juttu anli itse, mukavaan koukkuun olet tosiaan joutumassa;)

      Poista