lauantai 9. maaliskuuta 2019

Pitsiverhot Rauniopuutarhan akkunoihin

Sydänpitsiverho on ollut jo lähes kymmenen vuotta Rauniopuutarhan akkunassa. Malli on todella kaunis ja sopii niin hyvin juuri tuohon päätyakkunaan. Viime kesänä katselin, et se on jo melko hapero, olisi aika virkata uudet verhot. 
Viikolla aloin tutkia vanhoja Suuri Käsityö kerhon vuosikertoja. Ilokseni löysin sydänpitsimallin lisäksi vielä kaksi muuta kaunista mallia. 
Tarkemmin tutkittuani tätä 10/1982 lehdessä olevaa sydänpitsiä huomasin, ettei se ole lainkaan sama malli, kuin Rauniopuutarhan pitsiverhoissa. Malli on aivan liian kapeakin, joten jätän sen syrjään.
Tämän herkän kyyhkysverhon mallin löysin 1/1987 lehdestä. Verhossa lentävät kyyhkyset ja kukkaköynnökset ovat todella kauniit, malli on myös selkeä ja siten nopeasti virkattavissa. Verho on tarkoitettu salusiiniksi, joten se on ehkä liian iso Rauniopuutarhaan. Toisaalta kuviota voisi jatkaa siten, että  verho pingoittuisi koko ikkunan korkeudelta. Tai siitä voisi virkata pelkästään köynnöskuvion. Eli mallissa on potentiaalia vaikka mihin! 
Perhosmallin löysin 2/1980 lehdestä. Pitsin on lähettänyt lehdelle Arja Klemola Vetelistä. Pitsin esittelystä selviää, että malli on julkaistu Yhteishyvä-lehdessä vuonna 1928. Malli on kulkeutunut perintönä Arjan isän tädiltä. 
Lehden mukaan malli on alunperin suunniteltu nuorenparin lakanapitsiksi, mutta paksummasta langasta virkattuna se sopii hyvin myös pitsiverhoksi. 
Valitsin lopulta Rauniopuutarhan verhoiksi juuri tämän perhosmallin. Parina iltana olen jo sitä virkannut Voicea katsellessani. Valitsin langaksi varastostani löytyneen ohuen kalalangan.

Kevätaurinko paistaa taas tänään muutaman pilvisen päivän jälkeen, raaka tuuli ei kuitenkaan houkuttele ulkoilemaan. Niinpä olen selaillut edellisten kesien puutarhakuvia ja suunnitellut tulevan kesän uusia istutuksia. Löysin kirpparilta tämän ihastuttavan kirjan. Englantilainen Henry Terry on maalannut kesäiltoina 1873 lapsilleen kaikki nämä ihanat kukat, mitkä hän on suurimmaksi osaksi kerännyt yhdessä lastensa kanssa  kotinsa lähi ympäristöstä.
Kirppariblogistani löydät hieman enempi juttua kirjasta Klik!

Jos haluat kurkistaa myös Rauniopuutarhaani, niin klik!  ja viimeisimpään projektiini siellä klik! 
Ensi kesän projektit ovat parhaillaan muhimassa:))

Nautitaan kevään tulosta ja kaikista ihanista projekteistamme, ne ovat elämän suola!

8 kommenttia:

  1. Rauniopuutarhasi on ihana. Ylimmäinen kuva voisi hyvin olla vaikka jostain eteläisestä maasta tai brittein saarilta.
    Perhospitsiverhosta tulee kaunis ja erinomainen valinta rauniopuutarhaan. Lennelköön perhoset siellä seuraavat 10 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Between:)) Rauniopuutarha on kehkeytynyt pikku hiljaa, kasvivalikoima on muuttunut vuosien varrella, kaikki eivät ole siellä menestyneet niin vähällä hoidolla, mitä pystyn sille antamaan. lomallani juon mielelläni siellä aamukahvit lintujen viserrystä kuunnellen ja aamuauringon lämmittäessä. Minustakin perhosverho hyvä valinta.
      Mukavaa viikkoa Sinulle Between:))

      Poista
  2. Hieno rauniopuutarha! Kävin lukaisemassa aiemmat postauksesi siitä ja olet kyllä tehnyt valtavan urakan sen kanssa. Lopputulos vielä paranee koko ajan, kun aikaa kuluu ja kasvit valtaavat raunioita. Kaunis pitsiverhokin on tulossa. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Minna kommentistasi. blogini alkuajoilta löytyy ekoja postauksia siitä, mistä pisteestä aloin Rauniopuutarhaa "rakentamaan". ensimmäisessä suururakassa, kaiken sinne kertyneen roinan raivaamisessa minua auttoi sisareni. hän on ihan yhtä pöhkö kuin minäkin, innostuu kaikista mielikuvituksellisista projekteista;)
      kuten kirjoitit Minna, ajan kanssa Rauniopuutarhasta kehkeytyy entistä rehevämpi, kun seinillä kiertelevät köynnökset peittävät sen entistä enemmän. haluan kuitenkin, et aina näkyy myös harmaata ja kalkittua seinää myös. siksi köynnösten kasvua pitää välillä myös rajoittaa.
      nyt pitsiverho jo lähes valmis, taisi tulla hivenen liian korkea. no, sen näkee vasta sitten kun pääsen mallaamaan sitä akkunaan.
      oikein mukavaa viikkoa myös Sinulle Minna:))

      Poista
  3. Rauniopuutarhasi on - en oikein löydä sanoja - uskomaton ja upea. Itselläni ei ole tuollaista taitoa ja kykyä. Perhospitsiverhosta tulee kaunis. Mukavaa kevään jatkoa sinnepäin Suomea, me saimme eilen oikean takatalven, uutta lunta satoi yli 20 cm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hieman epäilen sitä, etteikö Sinusta olisi kykyä, puuttuu vain tälläinen vanha kivijalka;) tykkään itsekin entistä enempi mallista nyt kun se on jo lähes valmis.
      uskomatonta miten paljon sinne satanut lunta! tääl ei täl hetkellä pääse hiihtämään, lunta vain sen verran, et just peittää maan valkoiseksi.

      Poista
  4. Kaunista on ja kaunista tulee. Hyvin mielenkiintoinen projekti, varsinkin kun tietää ja muistaa rauniopuutarhan historian.
    Pitsimallit ovat osaksi tuttuja minullekin. Olen perhosia ja sydämiä virkannut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. osaksi saat kiittää tästä kaikesta myös itseäsi aimarii:))
      mallit ovat ihan takulla Sinulle tuttuja, kaivelinhan ne esille äidin käsityölehtikansioista, jotka sain sinulta, kun muutitte kauas sinne Koillismaalle.
      Mukavaa viikkoa, toivotaan et mahdollinen reissunne onnistuu!

      Poista