lauantai 16. syyskuuta 2017

Rauniopuutarha pukeutuu syysväreihin

Hulluutta vai ei, sääennusteista huolimatta päätimme isännän kanssa tehdä viikonloppureissun Viinasiltaan. Ja mikä meitä odottikaan; Rauniopuutarhan seinustalla oli kypsynyt ensimmäiset karhunvadelmat. Eipä siinä paljoa haitannut pieni tihkusade;)
Sain muutama kesä sitten kaksi karhunvadelman alkua blogiystävältäni, Tertun kasvimaailma blogin pitäjältä. Nyt ne tuottavat ensimmäistä kertaa runsaasti marjoja. Marjat kypsyvät varsin myöhään, joten ilmeisesti emme saa kerättyä koko satoa talteen niistä minään syksynä. Siksi olen hieman tutkinut muita jo aiemmin kypsyviä lajikkeita, etenkin "Thornless Evergreen" kiinnostaa. Muun muassa Haikalan puutarhan blogista löytyy sen kasvatuksesta hyvä postaus.  Thornless Evergreen on myös piikitön, mitä myös arvostan.
Minulla on melkoisen kaunis näkymä huussissa istuessani. Rauniopuutarhan muuria kiertävä villiviini on mielestäni ehkä kauneimmillaan juuri nyt, kun osa lehdistä on vielä vihreitä ja osa jo kauniin syysvärin saaneita. Myös piippuköynnöksen vaalean vihreät lehdet pääsevät nyt oikeuksiinsa.
Syyshortensian kermanvalkoiset kukat ja punertuva villiviini sopivat myös hyvin yhteen. 
 Muutama persiljan taimi selvisi viime talven yli. Ne ovat kukkineet kauniisti. Saas nähdä onnistunko saamaan niistä siemenet talteen.
Sade on jatkunut koko aamupäivän, joten päivä taitaa kulua sisäpuuhissa ja lehtiä lukien. Kauppareissulla ostin tarjouksesta Kotipuutarhalehden, mukana oli lisäksi elokuun numero. Ilokseni huomasin, että siinä oli oman luottotaimistoni, Tommolan tilan Eijan vinkit syyskesänkukkijoista. Juuri Eija on saanut minutkin innostumaan mm luppioista ja kimikeistä.

 Oikein mukavaa viikonloppua teille kaikille!
20 kommenttia:

 1. Ette kyllä turhaan ajelleet Viinisiltaan. Varmaan oli ilo nähdä karhunvadelmat ja villiviini syysväreissään.
  Hienoja kuvia, etenkin kuvat 3 ja 6 ovat huikean kauniita!

  Nautinnollista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. matka on sen verran pitkä, ettei sitä ihan parin päivän takia oikein viitsi ajaa varsinkaan, jos ilmat ei suosi. nyt olen tosi tyytyväinen, kun lähdettiin reissuun. sadekin lakkasi iltapäivästä, sain perunat kaivettua ja käytiin Helmin kanssa pitkällä lenkillä:))

   Poista
 2. Todella ihanat kuvat rauniopuutarhasta. Villiviini näyttää niin hienolta ja sopii tuohon muuriin aivan loistavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Kruunu Vuokko, mukavaa kun liityit joukkoon. villiviini on todella kaunis tuossa muurilla. sen on istuttanut isäni joskus -80-luvun alussa. nyt viime vuosina olen itse istuttanut lisää köynnöksi. tavoitteena on, että köynnökset peittäisivät pikku hiljaa lähes koko muurin.

   Poista
 3. Ihanalle näyttää! Upea runsaudensarvikin näyttää olevan. Piikitön karhynvatukja alkoi kiinnostaa minuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Satu! usein sarvi onkin todella kesäisin täynnä luonnonkukkia eli runsaudensarvi kuten sanoit. olisi paljon miellyttävämpää kerätä marjoja piikittömästä karhunvatukasta ja leikkaaminenkin olisi mukavampi tehdä. laitetaanpa ensi keväänä hankinta listalle.

   Poista
 4. Villiviinin syysvärit ovat aivan upeat. Huusissa istuminen taitaisi näkymien vuoksi venyä tavallistakin pidemmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, myös melko lämmin ilma edesauttaa, ettei niin hopulla tarvitse instuntoa lopettaa;)

   Poista
 5. Vertaansa vailla on tuo sinun huussinäkymä!

  VastaaPoista
 6. Todella kaunista siellä rauniopuutarhalla olikin. Villiviini niin kauniin värinen, että sitä katselee vaikka kuinka kauan!
  Ja karhunvadelmat, voi ah, kun ovat niiiin hyviä!
  huussinäkymä ihan vertaansa vailla!
  Hyvää syksyn alkua sulle sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Harakka, oikein hyvää syksyä myös Sinulle! villiviini on parhaillaan silmiähivelevän kaunis, illansuussa juuri ihastelin miten upeasti valkoiset syyshortensian kukat oikein loistivat punaista villiviiniä vsten!
   karhunvadelmaa olen jo pitkään halunnut kasvattaa, vihdoinkibn se on nyt toteutunut. matjat ovat aivan ihania.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. kiitos vierailustasi mustakissa! vaikka en systerini tavoin olekaan ihan intohimoinen syksyihminen, niin kyl tykkään syksyn yltäkylläisestä väripaletista.

   Poista
 8. Rauniopuutarha on niin ihastuttavan kaunis ja syksyyn pukeutuminen tuo lisää värejä.
  Karhunvatukka olisi mielenkiintoinen kasvatettava myöskin täällä kesäkodin jossain kolkassa.
  Tosi on, että sinulla on tosi kaunis huussinäkymä ja se on tärkeätä täällä maaseudun rauhassa ja hiljaisuudessa.
  Minulla näin syksyllä on myös näkymä daaliapenkkiin ja se on ihan piristävä silmänilo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. muuri on kauneimmillaan juuri näin syyskesällä, kun syksyn värit ottavat vallan. itsekään en ole aiemmin kasvattanut karhunvadelmaa, olen sitä karsastanut sen piikkisyyden vuoksi. oikeastaan piikkisyys ei haittaa, kun sitoo vatukat seinustalle säleikköön. ensi keväänä kyl yritän hankkia piikittömän lajikkeenkin. kesäkotisi puutarhasta ihan varmasti löytyy paikka myös karhunvadelmalle, vaikka se onkin melko isokokoinen.
   sinun huussinäkymäsi vetää vertojaan minun, daaliat ovat kerrassaan upeita! kyllä meidän kelpaa Molley, pieni viimakaan ei siinä tunnu miltään;)

   Poista
 9. Upeat maisemat huussista! Rauniopuutarhasi on paratiisi, sitä jaksan ihailla aina! Ihanainen mustavattu, piikitönkin vielä, sellaisen joskus hankin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. teillä Kivipellossa ei taida olla enää ulkohuussia, aikoinaan varmaan on ollut kuten varmaan kotipaikassasikin, joten ymmärrät miten tärkeää on huussin viihtyisyys, sen on vietävä voitto muusta epämukavuudesta;)
   valitettavasti tämä minun mustavattu ei ole piikitön, mutta olen aikomuksissa hankkia piikittömän lajikkeen, niitäkin kun on jo tarjolla.

   Poista
 10. Rauniopuutarhasi näyttää rehevältä, värikkäältä ja ennen kaikkea oikein hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauniopuutarha täydentyy pikku hiljaa, kun istuttamani uudet köynnökset pääsevät hyvään kasvuvauhtiin.

   Poista