torstai 27. elokuuta 2015

Mukavaa ja hyödyllistä puuhastelua

Elokuu on sadonkorjuun aikaa. Kuivumassa olevat keltasipulit ovat kuin helminauha aitan seinutalla. 
Kylätieltä näkymä pihamaalle illan jo hämärtyessä. Aitan seinustalla kuivumassa olevat sipulit miellyttivät myös jo iäkkään kansakoulunopettajani silmää hänen pysähtyessään juttelemaan iltalenkillään.  
Toinen hyvä paikka sipulien kuivatukseen on ansarin bambusäleikkö omenapuun katveessa. 
 Ruohosipulia olen pakastanut jo kolmeen otteeseen,  vieläkin olisi ollut paljon korjattavaa.
Pakkasessa on riittämiin talven tarpeiksi, joten nämä saavat jäädä kukkimaan syyskesän iloksi. Mäkimeiramia keräsin heinäkuulla kuivumaan monta nippua, silti se kukkii näin runsaasti, mehiläisille riittää mettä! 
 
Teeaineksia keräämme pitkin kesää talvenvaraksi. Pihamaalta mustaherukan-, vadelman- ja metsämansikanlehtiä. Elokuu on  parasta lakkakäävän keruuaikaa. Tänä vuonna onkin ollut erinomainen lakkakääpä vuosi. Tällä olen aiemmin kirjoittanut lakkakäävän käytöstä.
Myös värikasvien keruu ja kuivatus on kuulunut pitkin kesää puuhiini. Tässä leivinuunin päällä ensimmäinen satsi keltasauramoita kuivumassa heinäkuulla. 
Pikkuhiljaa saan alkaa keräämään myös tiikerinkaunosilmää kuivumaan. Toivottavasti lämpimät ilmat jatkuisivat vielä, jotta kaikki nuput ehtisivät avautua kukkaan. Tiikerinkaunosilmä kuten keltasauramokin ovat erinomaisia värikasveja, Kukat värjärin padassa-sivulla olen kirjoittanut niiden käytöstä villan värjäämisessä.
  
Ja pitihän sitä viikonloppuna hieman päästä taas nikkaroimaankin. Tienpenkkojen leikkaaja rikkoi kesällä porttipuomimme. Rakensimme isännän kanssa uuden portin. Tein myös pienen pätkän lauta-aitaa tien laitaan, niin portinpylväät kuin aidankin tervasin, mites muuten!
16 kommenttia:

 1. Nikkaroit isännän kanssa komean kutsuvan portin. Sipulikuivauksesi kävisi taideteoksesta. Olet selkeästi esteetikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, itsekin olemme lopputulokseen kovin tyytyväisiä, monet ovat ihastelleet ohi kulkiessaan myös tervantuoksua. totta, arkiset työt tuottavat suurta nautintoa, kun hieman leikittelee;)

   Poista
 2. Kaunista, niin kaunista! Olet jo saanut sipulit kuivumaan, meillä kasvu jatkuu vielä, naatit eivät ole kaatuneet. Keltasauramo ja tiikerinkaunosilmä ovat molemmat niin kauniita, sauramoa meillä kasvaa isomummun perintönä, tykkään siitä kovin, vaikka onkin keltainen! Tuo lakkakääpä olikin aivan uusi tuttavuus!

  Upean portin teitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. taidamme molemmat olla maalaistalon tyttäriä, laajat avarat pihapiirit miellyttävät silmää. hiukan etuajassa osan nostin, kaikki naatit eivät olleet läheskään viel kaatuneet, mut välil on pakko vähän kiirehtiä, kun muuten homma vois jäädä kokonaan tekemättä. monet värikasvit sopivat erinomaisesti myös perennapenkkeihin, ovat niin kauniita. keltasauramo on siitäkin hauska kukka, kun se illan tullen menee suppuun ja taas aamulla avautuu:))
   ehkäpä Sinulle on tutumpi nimitys reishi, millä sitä myydään eritavoin uutettuna luontaistuotekaupoissa.

   Poista
 3. Aivan ihana tapa kuivattaa sipuleita, mikä silmänilo ohikulkijalle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämä tapa on periytynyt minulle lapsuudesta, samalla saa myös silmäruokaa;)

   Poista
 4. Nuo aidassa kuivuvat sipulit on tosi upeita,kuvastahan saisi kortin tai taulun.

  VastaaPoista
 5. Kaunis portti! Ihanat sipulit. Omat sipulini ovat tehneet komeat kukat, mutta silloin kai on myöhäistä korjata sipuleita. Ehkä ne ovatkin jääneet maahan viime vuodesta, hmm. Olen hieman huonomuistinen vihannestarhuri. Onpa muuten ihana näky tuo valaistu koti ja piha illassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oli siitä puomin rikkomisesta se hyöty, et tuli tehtyä tilalle kunnon portti:) tarkoitatko ruoho- vai keltasipulia? itsekin jätän aina osan ruohosipulista kukkimaan, ovat niin kauniita. kukkavarret ovat kovia syötäväksi, joten leikkaan ne kukinnan jälkeen, tilalle kasvaa taas uusia pehmeitä varsia, satoa saa kaksi-kolme kertaa kesässä. aina muutama keltasipulikin penkissä kukkii, yleensä ovat niitä edellis vuotisia, kauniita ovat niidenkin kukinnot, kerään joskus jopa maljakkoon. sadonkorjuu ei suju aina niin helpolla kun asustaa kahdessa paikassa, yleensä on siel toises ja osa sadosta jää väistämättä peltoon, niin ainakin minulla.
   meil käytetään edelleen hehkulamppuja, rakastan niiden antamaa lämmintä valoa. kiitos jo edesmenneen isäni niitä riittää viel vuosiksi eteenpäin!

   Poista
 6. Poimin vähän itsellenikin äidin pensaista viinimarjoja ja iloitsin miten on mukavaa saada kesän satoa talteen. Se tuntuu hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta Jokke, ja miten ihanilta marjat maistuvatkaan suoraan pensaasta syötynä!

   Poista
 7. Tunnelmallisia kuvia ja maisemia niissä<3 Ääh minulla on se vaikeus, että sadonkorjuu jää monesti vähän puolitiehen. On vain niin kiva viljellä ja kokeilla kaikenlaista, pitäisi ryhdistäytyä ja keskittyä enemmän myös sadon hyödyntämiseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kuulla et pidät Minna:)) uskon, et ole ainua, jolle käy niin, myös minulla jää aina osa sadosta korjaamatta, nytkin kaikki karviaiset kypsyy vasta kun olemme jo toisessa kodissa, joten koko sato jää lintujen ruuaksi!

   Poista