sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Pupuja liikkeellä

Pääsiäiseen on viel kaksi viikkoa, mut meille ilmestyi jo pupuja pihapiiriin! Nyt on hyvä aika tehdä keväisiä istutuksia pihamaalle. Viikonlopun aikana tyhjensin isoista pajukoreista, kukkalaatikoista ja sinkkiastioista talviset koristeistutukset. Kahteen isoon pajukoriin istutin tetenarsisseja. Viikolla keräsin jokiahteilta pari muovikassillista kuivunutta heinää samalla kun olemme hakeneet sieltä oksia risuaitaa varten. Heinistä pupuperhe sai pehmeän pedin, joten viihtyvät varmaan hyvin uudessa kodissaan. 
Puutarhapupuperhe sai kodikseen toisen isoista rottinkikoreista.  

Perjantain kauppareissulla kävin hakemassa lisää tetenarsisseja Kukkatalosta, joten sain tehdyksi istutukset myös leikkimökin kukkalaatikkoon ja 
 
pärekattoisen pylväsportin kupeessa olevaan vanhan maamoottorin "kuuppaan", minkä asetin korkean sinkkiastian päälle. 
Ostin myös muutamia valkoisia sarviorvokkeja. Öisin pidän niiden suojana varmuudeksi vielä lasikupua. 
Istutin sarviorvokkeja myös pieneen pajukoriin, mikä on helppo nostaa aina yöksi saunatupaan. Jo muutama orvokki ilahdutta pihasaunan verannalla, missä olen juonut muutamana aurinkoisena päivänä iltapäiväkahvit. Enpä muista, koska olisin kahvitellut näin usein verannalla jo maaliskuussa!

Tein reippaan kävelylenkin päivällä ja hain samalla lisää pajunkissoja. Olen katsellut muutaman vuoden metsänreunassa lojuvaa muovista torvenpätkää. Nappasin sen nyt mukaani luontoa roskaamasta, koska saan siitä oivan suojan yöpakkasia vastaan yhdelle tetenarsissi-istutukselle. Luonto kiittää ja minä kiitän;)
Pajunkissat, koivun- ja tuomenoksat pääsivät vesiämpärissä vanhaan pesupaljuun . Ämpärin ja paljun välin täytin heinillä. Nyt oranssi-keltainen pesupalju näyttää piristävältä ja sopii hyvin pajukorin kaveriksi pihasaunan verannalle. Kesällä paljun retrovärit eivät miellytä, mut näin keväällä se on mieleeni. 

Poistaessani kanervia leikkimökin ja verannan kukkalaatikoista huomasin osan niistä alkaneen kukkia uudelleen. Kanervat olivat hyvin elinvoimaisen näköisiä, joten päätin leikata niistä vain kuihtuneet kukinnot pois. 
Kompostiin heittämisen sijaan istutin kanervat takapihalle. Talvi on ollut todella leuto, joten en ihmettele lainkaan kanervien säilymistä hengissä. Kunpa ne nyt viihtyisivät uudessa kasvupaikassaan. Samassa penkissä kasvaa viime kesänä istuttamani ruusuangervo, kanervat sopisivat täydellisesti sen kaveriksi, jos vaan nyt selviäisivät jatkossakin. Pihamaalla riittää jo paljon tekemistä, odotan innolla alkavaa huhtikuuta. Huhtikuu on minulle tärkein taimien esikasvatuskuukausi ja myös vanhan perennapenkin kunnostamista olen suunnitellut. Mukavaa tekemistä riittää siis yllin kyllin, toivon samaa myös Sinulle:))

22 kommenttia:

 1. Kylläpä teit suloisia asetelmia, nyt jäi kipinä itämään: täytyy tehdä itsellekin iloksi, vaikkei näinä eristyksen aikoina vieraita käykään. Ihmeellistä, että kanervat olivat noin eläviä ja kauniita - ehdottomasti kannattaa koittaa jos kasvaisivat maahan istutettuna. Nyt tosiaan riittää mukavaa tekemistä - eikä lopu pitkään aikaan :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Päivi, kotiväelle iloksi itsekin somistin muuten niin ankeaa pihamaata. olemme sopineet, ettei meil käy kukaan muu kuin esikoinen kerta viikkoon. olen joskus aiemminkin yrittänyt kasvattaa kanervia, mut ne ovat kuivuneet jo ennen kesää, vaik olivatkin suht vihreitä istuttaessani. totta, aina kannattaa kuitenkin yrittää. onneksi tekemistä riittää, maaliskuukin hujahti vähän liian nopsaan;)

   Poista
 2. Onpa kauniita asetelmia. Minäkin keräsin tänään pajunkissoja. Tuota heinää pitäisikin kerätä, en koskaan muista vaikka olen saanut siitä vinkkiä ennenkin.
  Kekseliäisyyttä peliin eikä materiaalit maksa useinkaan mitään.
  Leikoin viikolla lumimarjaa maljakkoon. Ne alkavat jo vihertää ja kokeilen, jos saisin niihin juuret niin voisin istuttaa sitä pihalle lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pajunkissat ovat niin suloisia. otin myös sisälle muutamia oksia koivunoksien lisäksi, et saa somistaa tulppaanikimpun. viimesessä Kotivinkissä oli muuten kaunis kimppu: ruusukimpun päälle oli taivutettu "katto" hennoista pajunkissanoksista. oksanpäät oli sidottu rautalangalla yhteen. ajattelin tehdä seuraavan tulppaanikimpun samalla tavoin tai sitten käytän hiirenkorvilla olevia koivunoksia.
   luonnosta saa kerättyä kaikenlaista kodin ja pihapiirin somistamiseen ja hyvä niin. itse en ainakaan raaski ostaa kaupasta esim. meriheinää, kun sen voi korvata ainakin pihasomisteissa saraheinällä. kelpaa ainakin mulle.
   lumimarja on kaunispensas, itselläni ei sitä kasva. itse leikoin tänään muratista pistokkaita. ostin yhden taimen Kukkatalosta ja yritän saada siitä mahdollisimman monta pistokasta kasvamaan. olen mestari nuukailemaan;)

   Poista
 3. Onpa ihanat pupuset ja ihanan keväiset kuvat. Meillä narsissit ovat jo lumen peitossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hih, täytyyhän sitä hieman luntakin sataa, et Räntä-Mummo saa edes hiukkasen huiskia luudallaan lumia tänäkin keväänä;) Ella Beskowin riemukkaassa satukirjassa Ollin hiihtoretki, Räntä-Mummo siivoaa maaliskuussa maasta lumet ja jäät, sitten Prinsessa Kevät tuo kevään. siksipä ei haittaa yhtään, et täälkin sataa vedensekaista räntää ja narsissi-istutukset saavat olla peitteidensä alla. maa on muuttunut hiljalleen valkoiseksi, mikä on ollut harvinaista talven mittaan!

   Poista
 4. Silmäniloa ja kuntoilua! Aamuisin nostat astelmat ulos auringon hellittäviksi, iltaisin kiikutat sisätiloihin yöpakkaselta piiloon.
  Tai no, on tuossa paljon sellaisiakin kukkasia, jotka eivät kylmästä ole moksiskaan.
  Täällä nappasi -20 asteen pakkanen, mutta ei kestävää hankikantoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin osan kohdalla, osan peittelen hellästi niille sijoilleen kirppareilta hamstraamillani koreilla. mekin saatiin ohut lumipeite, pakkasta yöllä oli vain pari astetta. kunhan saatte kunnon leutoja aurinkoisia päiviä, niin eiköhän sit kerihankiakin ala olla hiihtäjien iloksi:))

   Poista
 5. Oletpa ollut ahkerana, noin monta hienoa asetelmaa :)

  Mukavia maaliskuun viime päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Maarit, kuin myös Sinulle:)) iso pihamaa tuntuu ilman keväisiä kukkaistutuksia kovin autiolta, se laittaa "ahkeroimaan".

   Poista
 6. Oi miten hienoja istutuksia olet väsännyt. No nyt ymmärrän mihin sitä heinää käytät. Upea idea. Minäkin voisin katsoa missä tällaista olisi mutta meillä täällä kotona on punkkialuetta ja täällä saa jopa kolmen sarjan rokotetta ilmaiseksi. Minä ajattelin myös ostaa lisää kukkia ja viedä niitä jopa haudalle. Jos seuraavankerran kun käyn ruokakaupassa löytyy niitä kaupasta, mutta ajattelin käydä vasta vähän ennen pääsiäistä. No pitää miettiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. punkkien kanssa täytyykin olla varovainen. pitkät hihat ja hanskat suojaa osaltaan. te-tet on nyt parhaimmillaan, ovat niin kauniita myös haudoilla. itse vien ensimmäiset kukat, orvokit, vanhempieni ja isovanhempieni haudalle vasta äitienpäivän tienoilla, miten sitten pääsemmekin kesäkodissa käymään. pääsiäinen on jo tuossa tuokiossa, ensi sunnuntaina jo palmusunnuntai!

   Poista
 7. Suloisia kukka-asetelmia! Meillä on vielä ollut niin kylmä ja pakkasia öin päivin, että mitään en ole pihalle istuttanut. Sisällä kyllä koivunoksat jo avasivat lehtensä vihertämään. Pakkasten lisäksi alavireinen tunnelma on jarruttanut pihan somistusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Pirkko kovero:)) tykkään kovin väsätä erilaisia asetelmia niin ulos kuin sisällekkin. kyl minäkin peitän istutukset viel yöksi ja sarviorvoksit nistan saunatupaan, mikä on melko viileä. näin lämpötilavaihtelu ei tule liian suureksi.
   pienet hiirenkorvat koivunoksissa niin kauniita, ei ne välttämättä kaipaa mitään muuta. alavireinen tunnelma valtaa helposti alaa, itse taistelen sitä vastaan touhuamalla pihamaalla tunti tolkulla. olemme saaneet tehdyksi uutta riukuaitaa metri tolkulla, se tuottaa kummasti iloa elämään pienten kissojemme, Täplän ja Raidan, touhujen seuraamisen lisäksi:))

   Poista
 8. Pirteät koristukset pihassa! Varsinkin tuo ensimmäinen pupuasetelma on söpö. Meillä on vielä sen verran napakoita pakkasia varsinkin öisin, etten ole hankkinut narsissejakaan. Eivät jostain syystä mahtuisi sisälle pakkaselta suojaan... :D Pajunoksia voisi kyllä käväistä etsimässä ojanpenkalta ja miksei hyötää puidenkin oksia. Hyvän näköiset kanervat, toivottavasti lähtevät kasvuun. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pirteät narsissit tuovat väriä muuten niin ankealle pihamaalle:)) pupuperhe on vuosia sitten kirpparilta löytämäni, joka kevät se tuottaa paljon iloa. Sinulla onkin niin paljon jo kasveja sisällä talvehtimassa tai esikasvatuksessa, joten varmaan et kaipaa enää yhtää enempää! sisällä meilkin on jo kaikki mahdolliset paikat varattuna, mut saunatuvalla riittää viel hyvin tilaa näille pihaistutuksille. osan toki peittelen ulos, muuten olisi liian iso homma niiden hoitamisessa. nyt kun otat sisälle oksia, niin ovat parhaimmillaan juur pääsiäisenä, ohran tai vehnänjyvätkin kannattaa kylvää viimeistään loppuviikosta. meil koko ajan kissoille tarjolla orasta, se käy hyvin myös pääsiäisruohosta. iloa ja tsemppiä myös Sinun viikkoosi Minna!

   Poista
 9. Löysin juuri blogisi! Sinulla on ihana blogi <3 Liityin lukijoihisi. Kaunis piha ja sieviä asetelmia! Meillä ei ole vielä pupuja näkynyt, mutta pupun käpälien jälkiä kyllä - lunta on vielä ihan tolkuttomasti ja koko päivän satoi lisää! Uusi lumi vanhan surma -sanotaan, että antaapa tulla sitä uutta lunta:D Hyvää huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis TarjaK, olet lämpimästi tervetullut lukijaksi:)) tulenkin vastavierailulle lähiaikona. pohjoisempana lunta on todella riittänyt varmaan yli oman tarpeen tänä talvena. tääl vain muutamana päivänä ollut kevyt lumipeite. kola ja lumilapio saaneet olla koko talven varastossa. tuo vanha sanonta pitää hyvinkin paikkansa;)

   Poista
 10. Niin kauniita bkukkaasetelmia sulla siellä ...sulla on Pääsiäinen jo ihan valmiina..... kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Harakka, päätin olla kerrankin ajoissa. sisällä koivunoksissa jo hiirenkorvat, joten pitää hakea viel uudet oksat pääsiäistä varten. kaupasta oli loppu ohransiemenet, saas nähdä tuleeko viel loppu viikosta, muutoin kisut jäävät ilman oraitaan pääsiäisenä!

   Poista
 11. Miten ihania asetelmia! Pitäisi itsekin ryhdistäytyä... Ei tuo mun blogi näemmä päivity sinun blogilistalla.. Kivaa palmusunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Satu, olet itsekin tehnyt todella kauniita kransseja! tänään huomasin ilokseni, et blogisi päivittyy, hyvä juttu:))

   Poista