tiistai 13. elokuuta 2019

Hulevesipenkin elokuun kukkijat

On kulunut reilu kuukausi siitä, kun viimeksi postasin kesäkotimme Hulevesipenkistä klik! Olen istuttanut penkkiin monia hyvin pitkään kukkivia perennoja. Hurmeluppio (Sanguisorba menziesii) aloittaa kukintansa jo kesäkuun lopulla. Edelleenkin sen kukinta jatkuu. Taustalla häämöttä kylätien varrella kukkiva maitohorsma. Horsmat aloittavat kukintansa suunnilleen samoihin aikoihin hurmeluppioiden kanssa, mutta horsmien jo lopetellessa kukintaansa hurmeluppio sen kuin jatkaa. 
Kukinnan alussa hurmeluppio on suloisen pörheä, pörheys häviää pikku hiljaa. Kuvassa olevat luppiot ovat kukkineet jo yli kuusi viikkoa.
Kuvasin hurmeluppiot vielä kylätien puolelta. Taustalla näkyy keväällä pienen kasvimaan ympärille tekemäni risuaita. Se tarjoaa hyvän taustan pitkiksi ja honteloiksi kasvaville luppioille. 
(ps olin nimennyt em postaukseen erehdyksessä hurmeluppion punaluppioksi, joita minulla kasvaa toisaalla. Huomasin sen vasta tehdessäni linkkiä tähän postaukseen. Nyt nimiasia korjattu)
Myös tarhapäivänlilja (Hemerocallis 'Stella de Oro') on jatkanut kukintaansa useita viikkoja. Stella de Oro on sopivan matala  kasvutavaltaan, näin se ei peitä liikaa takana olevaa kiveä. Otin kuvan eilen sateen jälkeen. Vihdoinkin saimme hieman vettä. Myös tänään on ollut muutama ukkoskuuro. Paljon enemmän pitäisi sataa, että maa kostuisi kunnolla ja vesikaivot täyttyisivät. Jos tulevinakin kesinä on näin kuivaa, niin minulla on turha toivo saada johdettua sadevesiä tähän Hulavesipenkkini altaaseen,  lue: tulevaan altaaseen!
Punalehtiset kallionauhukset (Liguria dentata 'Osiris Fantasy') vasta aloittelevat kukintaansa. Nuppuja on runsaasti, joten odottelen runsaasti perhosia kukkien avauduttua.
Keltapäivänlilja on jo lopettanut kukinnan, nyt vuorossa sitruunankeltainen ihanasti tuoksuva syyspäivänlilja (Hemerocallis citrina). Päivänliljat, kuten myös tarhapäivänliljat, ovat luotto perennoja. Ne eivät vaadi paljoakaan hoitoa kukkiakseen runsaasti ja pitkään:))
Rantakukka (Lythrum salicaria) aloitteli kukintaansa heinäkuun alkupuolella ja edelleenkin se antaa mukavan pinkin säväyksen Hulevesipenkkiin. 
Rantakukan edessä kasvaa purppurakeijunkukkaa (Heuchera micrantha 'Palace Purple'). Parhaillaan siinäkin on pitkät kukkavarret, tosin ne erottuvat huonosti. Olen istuttanut penkin etureunaan purppurakeijunkukkaa sen lehdistön vuoksi, en niinkään kukinnan, vaikka kaunis sekin on. 
Virginiantädykkeen  (Veronicastrum virginicum) pitkän huiskeat tähkät ovat juuri avautumassa. 
Niiden vaaleanpunainen hempeys saa hyvän kontrastin purppuralehtisestä syyskimikistä (Cimicifuga simplex 'Atropurpurea'). 
 Samoin kuin myös jo nupuilla oleva hopeasyysvuokko (Anemone tomentosa) ja maanpeitoruusu.
Maanpeittoruusun   ('The Fairy') yhdessä tertussa on kymmenittäin kukkia, joiden paino saa rennot oksat lamoamaan maata vasten. Nostin yhden tertun kuvausta varten polvelleni. 
Otin vielä kuvan Hulevesipenkille päin ranka-aidan takaa niin, että siinä näkyy aidan sivustalla kukkivat nikonnauhukset, kasvimaa ja sitä ympäröivä koivurisuaita. Taustalla näkyy kylätie. Tästä näkee hyvin, miten ensimmäisen kiven vieressä kasvavat kultapallot kurottautuvat korkeuksiin!
Nikonnauhus (Ligularia palmatiloba), kuten muutkin nauhukset, ovat oikeita perhosmangneetteja. Harmikseni en tällä kertaa saanut yhtään perhosta kuvaan.  
Myös kylätien varressa kasvava helminukkajäkkärä (Anaphalis margaritacea) on hyvä perhoskasvi. 
Helminukkajäkkärä sopii hyvin luonnonmukaiseen puutarhaan. Se kestää hyvin myös kuivuutta, joten se sopisi myös kivikkoryhmiin. Aion jakaa kasvustoa ensi keväänä ja istuttaa jakotaimia kiviaitapenkkiin. Voisinkin seuraavalla kerralla postata jotain Kiviaitapenkistäkin.
Aamulla lähden taas poimimaan metsävadelmia. Olen keittänyt nyt kolme satsia vadelmahilloa ja herkutellut marjamaidolla talkkunajauhojen kera, nam!  

17 kommenttia:

  1. Beautiful flowers, great photos.
    All the best
    Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. thanks Maria:)) August is a nice time in every way. I am currently making jam from raspberries.
      best regards Ilona

      Poista
  2. Oi miten paljon ihan outojakin kukkijoita on puutarhassasi, kaunista!
    Nyt on tullut vettä täälläki, millonkahan pääsee marjastamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. luppioihin ja kimikkeihin tutustuin itsekin vasta muutamia vuosia sitten Tommolan tilalla Leivonmäellä. olin nähnyt niitä puutarhalehdissä, mut en livenä. ne ovat osoittautuneet hyviksi valinnoiksi luonnonmukaisesti hoidettuun pihapiiriimme.
      onneksi vihdoinkin on satanut. vadelmat ovat ainakin tääl jo niin kypsiä, et tippuvat jo vähästäkin kosketuksesta. runsas sade tiputtaisi varmasti marjat maahan. marjaonnea matkaan Sinulle:))

      Poista
  3. Voi että tuossa hulevesipenkissä on monenlaisia kasviaarteita! Ihania. Tässä tuli monta, joita täytyy saada puutarhaan. Hankkisin myös jostakin tuollaisen upean sammaloituneen, haljenneen kiven, jos voisin! Se on namupala.
    Hurmeluppio minulla onneksi jo onkin, se on niin kauniin murretun punainen. Se ei kyllä ole ollenkaan noin reheväkasvuinen, ehkä se viihtyisi kosteammassa.
    Toivottavasti nyt tulee sellaisiakin kesiä, että altaassa on vettä! Mun mutapuutarhassa kun ei ole allaskumia pohjalla, on vettä vain syksystä kevääseen, olen toisaalta tottunut sen vuodenaikavaihteluun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen itsekin tällä hetkellä tyytyväinen sen kasvivalikoimaan. hankin taimia Tommolan tilalta Leivonmäeltä, olen saanut aina erittäin hyviä vinkkejä kuten esim. nuo luppiot. sammaloituneita kiviä onkin hieman hankalampi hankkia;)
      kuivemmassa kasvavat kiilto- ja rohtoluppiot ovat minullakin hätää kärsimässä, toivottavasti selviävät hengissä. hurmeluppiot ovat todella viihtyneet hyvin tuossa hieman kosteammassa paikassa.
      minulla on hieman sama juttu sarkojen päässä, missä vettä riittää yleensä enintään kesäkuun loppuun. tänä kesänä ei niinkään kauaa. joten nyt jo vehkat ovat aika onnettoman näköisiä. kummasti ne kyl ovat selvinneet jo monta vuotta.

      Poista
  4. Jäin pitkäksi aikaa ihastelemaan tuota ensimmäistä kuvaa. Siinä on todella upea tunnelma<3 Hurmeluppio meni heti hankintalistalle. Se on aivan tavattoman kaunis:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. todella mukavaa kuulla Anni, kuvassa on mielestäni myös tallettunut hienosti loppukesän ihana tunnelma. lämpimän kesäpäivän rauha ja tuoksut, toisaalta värimaailma jo enteilee tulevaa...tulin juuri pihasaunalta, kävellessäni pihan poikki ihanan lämmin pimeys kietoi minut syleilyynsä, taivaalla näkyi jo muutamia tähtiä, seisoin kauan ja nautin elon ihanuudesta!
      hurmeluppio kuten moni muukin luppio on todella kaunis, jostain syystä luppiot eivät ole vielä saavuttaneet samanlaista suosiota kuin esim. laukat. uskon sinun tykästyvän muihinkin luppioihin esim kiilto- ja nuokkuluppioihin. punaluppio on lähes samanlainen kuin hurmeluppio, mutta sen väri on hieman kirkkaampi.

      Poista
  5. Hulevesipenkkisi on todella kaunis keväästä syksyyn, klikkasin kaikki klikit ja sieltä löytyi vaikka mitä kaunista ja hyödyllistä. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos peukutuksesta Molley:)) Hulevesipenkki kukkii todellakin jo keväästä syksyyn kauniisti.

      Poista
  6. Sinullakin on 'Stella d'Oro' kiveä vasten. Se sopii kyllä siihen täydellisesti. Minun pitää vain siirtää omani toiseen paikkaan, sillä se ei käy kukan väriltään enää yhtään nykyiselle paikalleen. Hulevesipenkki onkin hyvä ajatus. Eiköhän tässä vielä tule sellainenkin kesä, että pelätään kasvien märkänemistä, kun nyt on ollut pari kuivaa kesää. Hyvät kasvivalinnat ja rehevää kasvua sinulla siellä onkin. Minulla rantakukka vasta aloittelee kukintaa, mutta se onkin varjoisessa paikassa. Muualla meillä ei riittäisi sille tarpeeksi kosteutta. Ehtii kuitenkin kukkia näinkin. Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Minna, eilen minulla olikin pitkästä aikaa puutarhapäivä:)) sain siihen hyvän vinkin Tommolan taimistolla, kun etsin matalakasvuista päivänliljaa, niin Eija ehdotti juuri tuota tarhapäivänliljaa 'Stella de Oroa'. olen puuhastellut Hulevedepenkin parissa jo muutammia vuosia, nyt se on jo kasvustoltaan mieluisa, kaivuuhommat ovat vaan vielä kesken. mukavaa, kun sinulla kukintaa riittää pitälle syyskesään asti.

      Poista
  7. Todella kaunis tuo hulevesipenkkisi! Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
  8. Tämä sinun hurmeluppo on aivan ihana pitää tutustua vähän tarkemmin myös muihin. Meillä nauhukset on aivan pieniä kuivuudesta johtuen joten kukintaa on vähän. Jestas miten ihanat vadelmat. Meillä meni sato aivan mönkään eikä metsävadelmaakaan ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lupot ovat todella tutustumisenarvoisia, jos kaipaa perennapenkkiin keveyttä ja ilmavuutta esim. puna- ja nuokkuluppiot kohottavat hennot vartensa korkeuksiin.
      onpa harmi, meillä on vain hieman muskokaa ja keltaisiavadelmia pihamaalla, mitkä yleensä syödään suoraan puskista. kerään pakkaseen ja hilloksi aina metsävadelmaa. onneksi tänä syksynä täällä ja kesäkodin nurkilla oli paljon metsävadelmaa:))

      Poista
  9. kiitos kaunis Suvi, metsävadelmat ovat suurta herkkua;)

    VastaaPoista