perjantai 5. huhtikuuta 2019

Talvesta selvinneet huhtikuun auringossa

Kerrassaan nautinnollinen päivä! 
Kerrankin sain olla koko päivän pihamaalla omien touhujeni parissa. Aloitin tietysti tähystelemällä olisiko jo piipot rohjenneet avata kukkansa. Kovin vielä antavat odotuttaa itseään. Vain jouluruusu on vasta avannut muutaman kukkansa takapihalla. No, siitä olen kyllä todella iloinen:))
Kurkistin myös saunatuvalle, josko hyvään kasvuvauhtiin lähteneet ruusut ja mintut tarvitsisivat vesitilkan. Talvetin isoissa ruukuissa valjashuoneessa Lady in Red peittoruusun, köynnösruusun ja Ville de Lyon loistokärhön. Syksyllä otin yrteistä sisälle vain suklaamintun. Kaikki muut yrtit jätin maahan havuilla suojattuna. Viime viikolla nostin ruukut valjashuoneesta hieman lämpimämpään ja paljon valoisampaan saunatupaan.   
Käväisin eilen äänestysreissulla ostamassa Pirilän Kukkatalon klik! oman tuotannon tarjouksessa olevia ruukkunarsisseja.  Tarvitsin narsissien istuttamisessa myös sammalta, mitä minulla oli talvi-istutuksissa jäkälän lisäksi. Päätin samalla ottaa myös jäkälät kuivumaan. Käytän samoja jäkäliä monta kertaa. Säilytän ne kuivattuna varastossa kesän yli.
Tetenarsissit ovat vasta pienillä nupuilla, joten uskon niiden olevan kukassa juuri ennen pääsiäistä. Sammalen lisäksi laitoin istutuslaatikkoon myös ketunliekoa ja muutamia koivunoksia. Kisumisu vartioi tarkkana tipuja. Kirpparilta ilmaiseksi saadussa isossa korissa ketunliekojen ja sammalen keskellä hautoo iso kanaemo muniaan risupesässään. Myös keraaminen kanaemo on kirpparin ilmaispöydästä! 
 
Lisäksi tein narsissi-istutukset verannan kukkalaatikkoon ja 
pihaportin 
 molemmin puolin pieniin ruostuneisiin ämpäreihin. 
 Toki myös kompostialue sai omat Tetensä;) 
Isännän on paljon mieluisampaa käydä tyhjentämäsä jäteastiat kompostilla,
 kun on hieman silmänruokaa tarjolla. 
Alkuviikosta otin yrttimaalta pois suojahavut. Kasvilavat ovat vielä niin jäässä, että en saanut ihan kaikkia pikku näreitä kiskottua mullasta irti. Voi olla et otin suojat vähän liian aikaisin pois. Toivottavasti enää ei tulisi kovia yöpakkasia. 
 Yrttimaalla kasvaa kolme salviapehkoa, vain tämä yksi näyttää pärjänneen hyvin talvesta.  
Sen sijaan iisopit ja laventelit ovat kaikki selvinneen tähän asti. 
Iisopeista on tarkoitus kasvattaa pieni aidanne yrttimaan reunaan. Iisoppia olen istuttanut myös muualle penkkien reunakasviksi. 
Yöksi laitan vielä lämmintä yrttien päälle varmuuden varaksi. 
Piha on paikoin jo sen verran kuivunut, et sain hiukan haravoituakin. Tästä on hyvä jatkaa huomenna.

Viikonlopuksi luvassa aurinkoista ja lämmintäkin, joten nautitaan kaikki ihanasta huhtikuusta!


16 kommenttia:

  1. Tosi upea jouluruusu! Nyt on ollut niin ihania päiviä, valo ja lämpö tekevät nyt niin hyvää. Ihanat asetelmat olet tehnyt, niistä vain nyt haaveilen kun aika kuluu siivillä ja tuntuu ettei voimia ole oikein mihinkään. Oma yrttimaani on vielä talviunillaan, vain sipulit heräilevät hiljalleen - pian varmaan muutkin yrtit.

    Mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Saila! olen saanut tuon ihanan punaisen jouluruusuni muutama vuosi sitten Tylsältä Mörökölliltä. viime keväänä se kukki vasta ekaa kertaa. jouluruusuja olisi kyl kiva saada enempikin. jostain syystä en onnistu noiden valkoisten jouluruusujen kanssa, olen niitä istuttanut useammankin, nytkään yksikään ei näytä elonmerkkejä.
      messureissu ottaa viel varmaan hivenen voimille, ne on niin intensiivisiä kun on paljon nähtävää ja koettavaa.
      nyt vaan odottelen narsissien kukkimista, tosin vihreyskin tuntuu jo niin hyvältä:))

      Poista
  2. Kuulostaa mahtavalta päivältä ja mikä parasta, huomennakin on ilmeisesti tulossa mahtisäätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. illalla oli tosi ihanaa köllähtää petiin, raukea väsymys jäsenissä, tiesi jotain tehneensä;)
      aamu on valjennut aurinkoisena, yöllä muutama aste pakkasta. tulee mitä parahin ilma, olen varannut tämänkin päivän pihalla puuhasteluun. niin varmaan Sinäkin;)
      ps selailin muuten taas kerran aamukahvia juodessani Sinun Puutarha laatikossa kirjaasi. tykkään siitä kovin, se inspiroi minua edelleen!

      Poista
  3. Kevät tulee kohisten! Ja jouluruusut puskee vaikka lumen seasta, ihanaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juuri niin Inna Vaara! jouluruusut on kyl ihania, ei ihme, et me kaikki hurahdamme niihin.
      mukavaa huhtikuuta, teil varmaan mökipihallakin piisaa kevätpuuhia...

      Poista
  4. Upea jouluruusu, haluankin ensi jouluna tuon värisen valkoisen kaveriksi:)
    Mukavaa kevätpäivää olet viettänyt. Toivottavasti ensi viikoksi luvattu lumi/räntäsade ei toteudu, nämä viime päivät ovat olleet niin ihania!

    Viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ne olivat todella upeat yhdessä! itse tykkään enempi juuri näistä punaisista jouluruusuista puutarhassa. eilen taidettiin rikkoa kevään lämpöennätyksiä monella paikkakunnalla. täälkin oli kerrassaan upea päivä. kylmää en minäkään enää kaipaisi, mut vettä saisi toki sataa, maa alkaa paikoin olemaan jo tosi kuivaa.

      Poista
  5. Siellä on ahkeroitu vaikka mitä:) Kauniita istutuksia ja on tosiaan mukavampi viedä kompostiin tavaraa kun on tuollaista silmäniloa vastassa:) Toivotaan että talvi on ollut kasveille lempeä ja kunhan kevät etenee niin pääsee kauniista kukista nauttimaan! Kaunista keväistä viikonloppua💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Päde, niin myös Sinulle:)) aamu valkeni tänäänkin aurinkoisena, luvassa mukava pihapäivä tänäänkin. lämpimien ilmojen jatkuessa Tetet kukkivat keväisen keltaisina jo muutaman päivän päästä.

      Poista
  6. Himskatin keväistä ja nättiä siellä jo nyt.
    Meillä vietettiin eilen juhlapäivää. Kaunis päivä täälläkin, mutta tänään vasta upea sää! Hanki kesti aamulla hiihtäjän, eikä pälviä vielä näy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kevät tosiaan jo pitkällä, toki siihen kuuluu vuoroin paistetta ja räntää. toivon vaan, et kovin kovia pakkasia ei enää tulisi.
      teil osuikin mahtavat kelit! kuulostaa hyvältä, jospa osuisi ensi viikollekkin sit...

      Poista
  7. Spring came bringing the rebirth of nature.
    Have a wonderful April.
    Beautiful blogue.
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. thank you Maria
      i love spring
      Maria you are welcome to my blog reader
      I will come to visit soon

      Poista
  8. Huikea tuo teidän saunatupa ja ihana jouluruusu . Minulla on myös niitä muutamia . Ihania istutuksia olet tehnyt eripuolille. Minäkin käytän jäkälää ja sammalta useamman kerran. Se on järkevää ja mukavasti saatavilla tähänkin aikaan vuodesta .Kauniin väriset matot olet raskinut laittaa peitoksi.Kävin tutustumassa toiseenkin mielenkiintoiseen blogiisi ja klikkasin itseni lukijaksi. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pihasauna on minustakin aivan ihana, kun tekee mieli mökille, niin voi yöpyä omalla pihalla ja fiilis on sama kuin mökillä olisi;)
      punaisia jouluruusuja haluisin muutamia lisääkin ja niiden joukkoon muutamia vaaleita. jouluruusu on hieman varjoisassa paikassa, joten vaaleat jouluruusut antaisivat hieman valoa siihen.
      kiva kuulla, et on joku toinenkin jäkälän ja sammalen kierrättäjä. Hätäpäissäni tempaisin nuo kasvarissa käyttämäni raanun ja vanhan villapeiton yrttien suojaksi, kun olivat pesua odottamassa tuossa verannalla. harsot on viel puutarhavajassa pihanperällä, mut kyl ne toki on syytä jo ottaa esille.
      kiitos Nila, mukavaa kun löysit kirpparibloginikin:))

      Poista