lauantai 3. helmikuuta 2018

Omin käsin vanhojen mestareiden oppeja hyödyntäen

Usean mallineulostilkun jälkeen rohkenin vihdoinkin aloittaa uuden neuleprojektini. En ole koskaan aiemmin kutonut mitään näin ohuesta langasta (1400m/100g). Pari viikkoa vierähti kokeillessani useampia puikkokokoja. Kudoin mallineulosta pieninä tilkkuina niin kauan, että käsialani alkoi jotakuinkin tyydyttää silmääni. Langassa on merinovillaa 70 %, kashmiria 20 %, ja silkki 10 %. Lanka on miellyttävää neuloa vaikka onkin seitinohutta. Silkki antaa siihen kauniin kiillon.
Käytän työssäni pitsimallina Haapsalun huiveissa ja shaaleissa paljon käytettyä Silvia 1 ja Silvia 3 mallineuletta ilman nyppyjä. Olen aina pitänyt paljon näistä kielokuvioista ja kutonutkin niistä  vuosien mittaan erilaisia neuleita nyppyjen kera tai ilman nyppyjä. Onneksi saan kutoa tämän isotöisen pitsineuleen ilman nyppyjä, se helpottaa suuresti urakkaani;)
Jääkaappiin oli jäänyt pari purkkia omenakanelimarmeladia vielä joulun jäljiltä. Lauantaipäivän ja vähän tasavallan iloisen perhetapahtumankin vuoksi sinivalkoisin ajatuksin päätin tehdä pikkupullia. Alustin perinteisen pullataikinan äitini oppien mukaisesti käsin vaivaten. Nostatus vesihauteessa. Pyörittelyn jälkeen vielä saivat nousta rauhassa liinan alla. Painaumat perinteisesti tasapohjaisella lasilla vasta voitelun jälkeen, ettei taikina tartu niin pahasti lasinpohjaan. 
 Runsaasti omenakanelimarmeladia ja hässelpähkinärouhetta.
 Paisto 200 asteessa noin 12 min. 
½litran taikinasta riitti pyöritellä kolme pellillistä pikkupullia.

Nam!








18 kommenttia:

  1. Voi miten kaunista neuletta ja niin herkullisen näköiset pullat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Kruunu Vuokko:))
      nyt on pakkasessa taas muutamaksi viikoksi kahvihetkiin herkkuja, piti heti pakastaa, ettei kerralla tule ahmittua kaikkia;)

      Poista
  2. Neule näyttää hyvältä. Riittääkö lanka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hyvä kuulla aimarii, huomaat varmaan, et tässä hivenen erilainen mallineulos kuin aiemmin näkemässäsi. uskon langan riittävän, vaikka teinkin monta mallineulosta.

      Poista
  3. Nättiä neuletta ja pullat maistuis kyllä...

    VastaaPoista
  4. Unelmankevyt neule ja silti lämmin. Pulliesi tuoksu leiju tänne saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Nettimartta, työtä on kiva kutoa kun ei oikeastaan paina mitään. toivon mukaan neulesta ei tule liian lämmin. vai kutkutteli hajuhermojasi pullantuoksu, siinä on pieni riski, et kohta sullakin uuni lämpiää;)

      Poista
  5. Onpa ihanan tuntuinen lanka ja kaunis malli, joskin varmaan isotöinenkin. Nuo Haapsalun kudotut pitsimallit ovat todella kauniita! Ihania pullia leivoit :D meilläkin leivottiin perjantaina niin isännän kuin tasavallan pienen poikavauvan kunniaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nämä kielopitsineulokset ei sinänsä ole isotöisiä kutoa, varsinkaan ilman nyppyjä, mut tämä projektini kyl on!
      onnea isännälle, nyt taidatte muistaa aina Saulinpojan synttäripäivänkin.

      Poista
  6. Kaunista neuletta tiet. Miulla on kirja, Pitsihuivit neuloen. Jossa tuo kaunis ohje on. En oo pitsineuletta tehny, enkä paljon muutakaan neulona. Huivit taitaa olla nyt muotii!
    Herkullisen näkösii pullia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Ulla:)) näistä kielokuvioista on todella paljon erilaisia muunnelmia, peruskuvio on sinänsä tosi yksinkertainen. nuo Silvia 1 ja Silvia 3 mallineuleet ovat ehkä kaikkein pidetyimmät ja laajalle levinneet. minulla ei ole tuota mainitsemaasi Pitsihuivit neuloen kirjaa. kävin kirjastosta lainaamassa Haapsalun shaalit pitsin aatelia kirjan. siinä on todella paljon upeita pitsimalleja. luulen kans, et huivit ovat taas kerran muodissa. tästä työstäni ei kuitenkaan tällä kertaa tule huivia. paljastan sen joskus myöhemmin, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan;)

      Poista
  7. Oi kun sinulla on hieno pitsineulos puikoilla! Seitinohut pitsihuivi on varmaan työläs ja hidas neuloa. Ostin Shetlannista muutamaa huivilankaa, ei ihan noin ohutta, mutta niistä olisi kiva tehdä joku huivi. Ehkä yksinkertaisemmalla mallilla kuin tuo sinun, näyttää tosi monimutkaiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. itseasiassa en ole tekemässä huivia tällä kertaa vaikka käyttämäni pitsimalli onkin paljon juuri huiveissa ja shaaleissa käytetty. sen mikä nyt on työn alla paljastan joskus myöhemmin, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan;) toitkin ihanat tuliaiset itsellesi Saila, Shetlannin huivilangat ovat laadukkaita. turha sinun on arastella pitsineuloksen kutomista, kuten olen jo aiemminkin kirjoittanut, ne näyttävät paljon monimutkaisemmilta kuin mitä ovat lopulta tehdä. itseasiassa kuviot muodostuvat silmukoita lisäämällä ja vastaavasti sama määrä silmukoita sitten pitää aina myös neuloa yhteen, jotta silmukkamäärä pysyy samana. eikö kuulostakkin ihan yksinkertaiselta;)

      Poista
  8. Upea huivi on tulossa! Olet niin taitava käsistäsi!
    Maukkaita pikkupullia, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Sirpa, tällä kertaa puikoilla ei ole huivi vaan aivan jotain muuta. mitä, selviää sitten myöhemmin, taidan olla nyt hieman salamyhkäinen;)

      Poista
  9. Hieno idea leipoa pullaa ja varsinkin juuri näitä täytteisiä.Tuo idea voidella pullat ensin on loisto juttu siksikin, että pullien reunat saavat kauniin voitelupinnan.
    Tuollainen noin ohuen langan kutominen on kyllä taidetta.
    (minäkin voisin leipoa nyt kun keittiöremppa on valmis)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vanhat niksit ovat hyviä. pullasutikin pysyy "puhtaanpana" kun voitelee ennen täytteiden laittoa. varsinkin, jos tekee mustikkatäytteen, niin se värjäisi helposti pullien reunatkin.
      totta Molley, seitinohuesta langasta neuloksen kuviot tulevat niin kauniisti esiin.
      Kiva kuulla, et remppa valmistunut, piipahdankin vierailulle blogiisi:))

      Poista