Mämmin tuoksuiset terveiset Kuralan Kylämäeltä, Iso-Kohmon ehtoinen emäntä oli kattanut mämmituokkoset ja sipulinkuorilla perinteiseen tapaan värjätyt munat pääsiäispöytään. Omiin pääsiäisperinteisiini kuuluu myös munien keittäminen sipulinkuoriliemessä. Tänäkin vuonna mämmin ostan laiskuuttani valmiina vaikka viime kesänä tein jo pihakoivun tuohesta valmiiksi tuokkosetkin! Mämminkeitto on siksi aikaaviepää puuhaa, et vuosiin en ole siihen ryhtynyt. Muistan miten äitini keitti mämmin jo pari viikkoa ennen pääsiäistä ja mämmituokkoset oli ainakin viikon imeltymässä porstuan kaapin päällä. Tuskin maltoin odottaa tuota mustaa makiaa herkkua, kerman ja sokerin kera se vei kielen mennessään, niin autuaalisen hyvältä äidin tekemä mämmi maistui.
Pienelle perheelle mämmin saa keitettyä jo 3 litrasta vettä, ½ kilosta ruismaltaita ja 750 g ruisjauhoja. Mämmi valmistetaan vaiheittain. Ensiksi kuumennetaan (mielellään teflonpintaisessa kattilassa) litra vettä lähelle kiehumispistettä. Veteen sekoitetaan 100 gr maltaita ja puuron pinnalle levitetään runsas kerros ruisjauhoja, noin 150 gr. Kattila peitetään kannella ja asetetaan lämpimään paikkaan pariksi tunniksi imeltymään. Äiti seisotti mämmikattilaa hellanperällä tai leivinuunin jälkilämmössä. Sitten puuro sotketaan huolellisesti hierimellä ja siihen lisätään ½ l kuumaa vettä sekä 100 gr maltaita ja taas lopuksi 150 gr ruisjauhoja levitetään pinnalle. Kattila asetetaan uudelleen lämpimään paikkaan imeltymään tunniksi. Tätä jatketaan aina tunnin väliajoin, kunnes vesi, maltaat ja ruisjauhot on kokonaan käytetty. Mämmin tulee säilyä imeltymisen aikana kuumana, mutta se ei saa päästä kiehumaan. Mämminkeittoon em reseptillä kuluu näin 6 tuntia!
Lopuksi lisätään ripaus suolaa (1/4 tl) ja halutessa maun mukaan (½ rkl) hienonnettuja pomeranssinkuoria. Jotkut lisäävät myös 1 dl siirappia, mutta minusta se ei ole lainkaan välttämätöntä. Mämmi saa nyt kiehua 10 min, sitä pitää hämmentää hyvin puulastalla kiehumisen ajan. Mämmi jäähdytetään sitä koko ajan vatkaten. Lapsuudenkodissani ei ollut sähkövatkaimia, joten käsipelillä mämmiä vatkattiin. Nykyisin pääsee niin helpolla tässäkin asiassa. Kun mämmipuuro on täysin jäähtynyt se jaetaan kolmeen tuokkoseen tai paistovuokaan. Koska mämmi kuohuu paistettaessa, astioita ei saa täyttää liian täyteen. Tuokkoset paistetaan uunissa noin 3 tuntia matalassa lämmössä (120-125 astetta). Äitini mukaan mämmi on kypsää, kun tuokkosten reunat ovat kuin hienon homeen peittämät. Paistamisen jälkeen jäähtyneet mämmituokkoset säilytetään viileässä vähintään viikon ajan peitettyinä, jotta kosteus säilyy ja mämmi mehustuu.
Lopputulos herättää monenlaisia tunteita, mämmiä joko rakastetaan tai sitä ei siedetä edes nähdä, maistamisesta puhumatakkaan. Minulle hyvin imeltynyt pehmeä mämmi on pääsiäispöydän herkku kerman ja sokerin kera.
Rakkaimpiin pääsiäiskoristeisiini kuuluu pikkuiset tiput rairuoholla. Tässä tiput lyövät leikkiä perhosten kanssa Iso-Kohmon salin ikkunalaudalla. Salista löysin yhden lempikuistanikin,
Asparaguksen eli hienohelman.
Kuinka taas kerran pääsiäinen pääsi yllättämään. rairuhot ja oraat on idättämättä. Tänä vuonna siis mennään näillä;
salaateista vihreää ja kudotut pääsiäistiput
saivat vihreällä villalla täytetyt viinilasit jaloikseen. Eiks ne korvaa rairuohon täydestä;)
Nyt vaihdan viel kapat keittiöön ja sit hakemaan Perniön lihan tehtaanmyymälästä tilaamaamme palvattua karitsaa, simsalabim, pääsiäisvalmistelut tehtynä!
Oi, kiitos tuhannesti mämminteko ohjeesta! Upeat neulotut kukot! Hyvää pääsiäistä Ilona!
VastaaPoistaohje tuli nyt hieman myöhään pääsiäistäajatellen, toisaalta mämmi maistuu kyl muulloinkin;) kudotut ja virkatut kukot ja puput kuuluvat huovutetun noidan kera kotimme pääsiäiskoristeluun. oikein hyvää pääsiäistä myös Sinulle Maarit!
PoistaOn sitä mämmiä vähän pääsiäisenä maistettava, onneksi niitä on pienempiäkin rasioita saatavilla. Nuoriso kun ei tästä herkusta välitä.
VastaaPoistaEi taida meilläkään pääsiäisruoho ehtiä ajoissa, vielä ei yhtään viherrä :)
Palvattu karitsa kuulostaa herkulliselta!
Oikein mukavaa pääsiäisen aikaa, Ilona.
sama tääl, tytär ei lusikkaansa mämmituokkoseen pistä! Hyvää pääsiäistä myös Sinulle!
PoistaKun kerran yllytit muistelemaan 50- ja 60 -lukuja, niin muistan vallan hyvin, miten isä teki tuohesta tuokkoset ja äiti teki mämmiä ihan itse - ja riittävästi. Sitä saatiin syödä ihan reilusti, ei mitään pikkuista kipollista. Mämmi vähän kuivui tuokkosten reunoihin ja ne vietiin sitten kanoille hakattavaksi. Saivat sitten kanatkin vähän mämmiä :-)
VastaaPoistaPitihän kanoja hyvitellä, kun antoivat meille munia pääsiäiseksi.
Oikein hyvää pääsiäistä!
mukavaa kun kirjoitit omista muistoistasikin Uuna. mul ei ole muistikuvaa siitä, saiko kanat osansa meilläkin vai ei. itse pidän kovasti kaluta myös sitä kuivunutta mämmiä, joten siinä mieles kanat ois voinutkin jäädä ilman;)
PoistaHyvää pääsiäistä myös Sinulle!
Sopivan nopeat valmistelut :-)
VastaaPoistaKiva kuulla muistojasi mämmistä. Minulla ei ole sellaista mielikuvaa, että edes kukaan isovanhemmistani olisi sitä tehnyt, äitini ei ainakaan sitä koskaan valmistanut.
eiks vaan olleetkin;) taidat olla sen verran nuorempaa sukupolvea, et harvassa kodissa enää mämmiä itse valmistettiin. ilokseni olen huomannut tämänkin perinneruuan valmistuksen jälleen yleistyneen.
PoistaIsänäitini teki aina itse mämmiä, ja laittoi sen omatekoiseen roppiseen. Minulla on joskus 70-luvulla ollut tuollainen hienohelma, mutta liian kuivassa huoneilmassa se otti ja kuoli.
VastaaPoistaroppiseen, taas yksi uusi nimitys tuohiastialle;) hienohelma tosiaan tarvitsee paljon kosteutta viihtyäkseen, siksipä mullakaan se ei menesty, kun tuppaan unohtamaan kukkienkastelun ja erityisesti niiden suihkuttelun liian usein!
PoistaEn taida ruveta itse mämmin tekoon. En osaisikaan, mutta ostanut olen ja herkutella meinaan.
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä.
ostomämmiä meilkin taas kerran syödään ja hyvältä sekin maistuu:)) hyvää pääsiäistä myös Teille!
PoistaIhanat kukot! Ja mämmiä, nam! Mämmi kuuluu ehottomasti meidän pöytään. Äitini valmisti makoisaa mämmiä, mutta itse en siihen hommaan ole alkanut vaan kaupasta löytyy....
VastaaPoistaHyvää pääsiäistä.
totta, kauppa pelastaa monesta meidät nykyisin ja hyvä niin!
Poistahyvää pääsiäistä myös Sinulle!
Kiva lukea pääsiäismuistojasi. Meillä on nykyään enää harvemmin mämmiä, mutta oikean kerman ja runsaas solerin kanssa se menettelee, vakkei kuulu herkkuihini. Mutta mämmiropposet on ihania!
VastaaPoistaitse innostuin uudelleen mämminteosta, kun muutama vuosi sitten löysin kirppikseltä aitoja tuohiroveita. pari kesää sitten naapurin vanha isäntä myös opetti minua tekemään omat tuokkoset, mämmi valmistuu niissä ihan erimakuiseksi, valitettavasti nyt jäi taas mämminvalmistus väliin muiden kiireiden vuoksi. ja viime kesänä tekemäni tuokkoset jäi käyttämättä. hyvää pääsiäistä Sinulle!
PoistaHyvä postaus, juuri niin pääsiäistä kuin se silloin oli minun lapsuudessani. Mämmiä tehtiin joka tuvassa ja sitä sitten täällä maalla käytiin myös maistelemassa. Oli tietyt henkilöt jotka kävivät talosta taloon ja mökistä mökkiin maistelemassa ja sitten saivat emännät kuulla "tuomion"oliko mämmi juuri tänä vuonna onnistunut ja miten hyvää mämmi oli.
VastaaPoistaMeidän kylällä oli Jalmu, lapsena polion sairastanut ja siten tienistit olivat vähän niin ja näin. Halkoja Jalmu kävi taloissa hakkaamassa, oliko tarvetta vain oliko isännät myötämielisiä ja muutamasta puusylillisestä tuli päivän ateria.
Pääsiäisen aikaan Jalmu kävi talosta taloon ja maisteli mämmiä ja hänen kerrotaan eräässä talossa kehuneen näin:
Kyll tää hyvää on, mut olen mää parempaakin saanu.
Kiitos Ilona hyvästä mämmin ohjeesa ja se on jut, juuri sellainen kuin meilläkin tehtiin. Täällä joku emännistä teki myös marjamämmiä ja myös perunamämmiä joku emännistä valmisti.
Hyvää ja rauhaisaa pääsiäisen aikaa teille.......täältä.
olipa mukavaa lukea Sinun lapsuudenmuistojasi myös Molley:)) joka kylässä taisi ol noihin aikoihin oma "Jalmunsa". meil nimeltään Iikka, hieman henkisesti jälkeenjäänyt, mut kyl töitä teki, jos osoitettiin mitä piti tehdä. tupamme nurkas edelleen Iikan tuoli, vaik Iikka käveli sulaan jo vuosikymmeniä sitten!
Poistamarjamämmiä olen syönyt ja tykkään kyl siitäkin, perunamämmiä en ole ikuna maistanut.
oikein hyvää pääsiäistä myös Sinulle!
Olipa pääsiäistunnelmainen postaus. MInäkin muistan, kun meillä tehtiin mämmiä suurella padalla oikeisiin tuokkosiin :) Ihana tuo tipukoriste, mutta niin ovat nuo virkatut kanatkin ;) Haluaisin ilahduttaa sinua, joten käy katsomassa blogissani, miten voisin :)
VastaaPoistamukavaa kun se innosti teitä muitakin kertomaan omia mämmimuisteloita:)) vai ilahduttaa, sehän kuulostaa mukavalta, tulenpa vieraisille viel näin iltamyöhäl sit!
PoistaOlikinn kiva lukea pääsiäismuistojasi.
VastaaPoistaMeillä ei kuitenkaan äiti tehnyt mämmiä, mutta osti varmaan.
Mämmiä ollaaan mekin jo täällä syöty ihan ähkyyn asti, hi!
Tulin toivotteleen sulle myös hyvää Pääsiäisen aikaa!
mukavaa kun pyrähdit vieraisille Harakka:)) kyl mullekin kaupanmämmi on kelvannut. hyvää pääsiäistä myös Sinulle!
PoistaHei! Löysin blogisi etsiskellessäni omaan pääsiäispostaukseeni mämmi-aiheita. Kahden vuoden takainen juttusi tuokkosen teosta on huikean hieno, ja linkitettynä nyt blogissani. Kerrassaan mainioita juttuja Värjärin patasi pullollaan, uusia käsityö-blogeja on aina mukava löytää :)
VastaaPoistaOikein ilosta pääsiäistä!
- Piia/Studio Loimu
Hei Piia, kävin heti kurkkimassa blogiasi, löysin aivan mahtavan sivuston! kiitos kun ilmoitit linkityksestä, tuntuu aina hyvältä kuulla, jos joku arvostaa, se kannustaa tekemään näitä juttuja lisääkin.
Poistahyvää pääsiäistä myös Sinulle!
Meidänkin äiti teki joskus mämmiä pääsiäiseksi. En edes muista, että meidän kaupasta olisi 1950-luvulla saanut valmismämmiä. Mämmin teko oli taitolaji. Tuotoksia ruokailijat vertailivat kilvan.
VastaaPoistaOli sitä kerran pääsiäisenä mummolassakin. Muistan sen siitä, että minulta meni maha sekaisin. Ja ulkohuussiin oli liian pitkä matka.
luulenpa, et ainakaan maalaiskaupoista mämmiä ei saanut, kaikkihan sitä itse maalla tekivät siihen aikaan. luulenpa, et aika monella on samankaltaisia muistoja hieman epäonnistuneen mämmin syömisen jälkeen;)
PoistaTäällä on panostettu oikeasti pääsiäiseen. Ihana nähdä ja lukea pääsiäistapahtumista. Leppoisia loppupyhiä :-)
VastaaPoistakiitos AINA, pääsiäinen on monellatapaa mieluinen juhla minulle
PoistaMämmin imeltämisestä.
VastaaPoistaKuuman veden ja raaka-aineiden jaksottaiseen lisäämiseen perustuvan varsin epämääräisen ja epävarman imeltämisen voi korvata tehokkaammalla ja varmemmalla imeltämisellä.
Kaikki maltaat ja jauhot lisätään kattilaan 65-70 asteiseen veteen niin että saadaan notkean puuromainen seos. Kattila laitetaan imeltymään 70 asteiseen uuniin 3-5 tunniksi. Imeltymisen aikana seosta sekoitetaan muutaman kerran ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla. Uunin lämpötilan voi varmistaa erillisella uunin lämpömittarilla.
Imeltämisen jälkeen mämmi valmistetaan tavalliseen tapaan.