keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Lakkakääpää iltateehen

Helmi oli aivan ihmeissään tämän kaunottaren edessä. Sieniretkillämme löytyy aina silloin tällöin myös lakkakääpiä, täällä rannikkoseudulla niitä kasvaa paikoittain varsin runsaasti. Olen löytänyt lakkakääpiä kuusten lahokannoilta, vaikka kirjallisuuden mukaan se on valkolahottaja ja sitä esiintyisi etenkin tervalepän lahokannoilla ja rungoilla. Lakkakääpä (Ganoderma lucidum) on yksivuotinen erittäin kaunis kääpälaji. Nuorena sen lakin kumpuileva yläpinta on keskeltä lakankeltainen reunoiltaan vaaleampi, muuttuen vanhetessaan kauttaaltaan tumman (oranssin)punaiseksi, sen kiiltävä kuori ja lakin reunaan kiinnittyvä punainen tukeva jalka auttavat lakkakäävän tunnistamisessa. Sitä on käytetty kansanparannuksessa vuosituhansia erityisesti sen immuunipuolustusta vahvistavien ominaisuuksien vuoksi. Monet nauttivat lakkakääpäkahvia tai -teetä illalla sen unen laatua parantavien ominaisuuksien vuoksi. Ymmärtääkseni luontaistuotekaupoissa myytävät lakkakääpävalmisteet on tehty etupäässä Kiinassa ja Japanissa viljellyistä lakkakäävistä. Moni tunteekin lakkakäävän varmaan paremmin nimellä reishi tai Jumalten yrtti.  Hieman googlettamalla löysin hauskan kahden nuoren miehen perustaman Lakkakääpä blogin, missä he kertovat lakkakääpien kasvatuksestaan. Jään mielenkiinnolla seuraamaan Lakkakääpä blogin tapahtumia. Itseäni kiinnostaisi kovin okrakäävän kasvatus lankojen värjäämistä varten. Sieniseuran sivuilta löytyy Veikko Hintikan artikkeli sienien kasvattamisesta ja siinä on hieman myös okrakäävän kasvattamisesta. Ihmisellä pitää olla unelmia ja haasteita, vierivä kivi ei sammaloidu;)
Helmi ei niinkään jaksanut innostua käävistä, orakkaista saatika samettijaloista, hänelle maistui puolukat:))

24 kommenttia:

  1. Löysin mutkien kautta tänne ja voi että miten paljon mielenkiintoista täältä löytyi. Aivan ihana blogi. Ihania lankoja ja tietysti Helmi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukavaa kun löysit *VEKKI* tiesi blogiini, kaunis kiitos kommentistasi, tervetuloa toistekkin:))

      Poista
  2. Mielenkiintoinen kääpälaji. Tämä maailma on itselleni aivan uusi. Okrakäävän kasvatus toisi varmaan mahtavan ulottuvuuden lankojen värjäykseen.....
    Mutta Helmi se jälleen pelasti aamuni!!!! HIenot valokuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. käävät ovat kiehtovia, pakurikääpä varmaan yksi tunnetuimmista taula- ja kantokääpien lisäksi, mutta kaikkiaan Suomessakin kasvaa yli 200 kääpälajia. lapsuusmaisemistani löytyy innokkaita sienikasvattajia, joten tietotaitoakin olisi varmaan helposti saatavilla. Helmi on usein minunkin päivieni pelastus;)

      Poista
  3. Ihan tosi, vierivä kivi ei sammaloidu!
    Helmin olemus tuossa yläkuvassa on kuvaava, mikähän "nasse setä" tuokin tuossa kannon päässä luulee olevansa. Ihanat syksyiset kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Molley, tuo komenttisi on mainio, vanhempi jo täysin punainen lakkakääpä näyttääkin aivan Nasse sedän nenältä kannon kyljessä:)) syksyinen metsä on niin kaunis ja valokuvauksellinen.

      Poista
  4. mahtava tuo sienikuva! Ihan ennenkuulumatonta sienitietoa tuli mulle, kiitos:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siitä oli ihan pakko ottaa kuva, niin mainiolta lakkakääpä näytti seisoessaan tyylikkäänä kannon nokassa. sienien ja kääpien maailma on kiehtova monella tapaa, itse olen kiinnostunut sekä niiden terveysvaikutuksista että käyttömahdollisuuksista lankojen värjäämiseen.

      Poista
  5. Enpä ole moista sientä nähnyt! Kuin tulokas toisesta maailmasta.Tai sitten en vain ole pannut merkille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. teillä päin voi olla melko harvinainen, tuskinpa ohi kulkisit huomaamatta, on sen verran näyttävän näköinen ja värinen kääpä.

      Poista
  6. Niin liikkis tuo yläkuva.
    Tuollaisesta käävästä en ole kuullut, eikä nähtävästi tunnistettavasti ole vastaani sienireissuilla tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta Kuvittelija, Helmi oli aivan hölmistynyt käävän nähdessään. jos olisi osunut kohdallesi, niin varmasti olisit sen huomannut.

      Poista
  7. Mielenkiintoinen linkki sienten/kääpien viljelyblogiin, kiitos:)
    Minuakin kiinnostaisi, mutta ei taida aika (tai taito) koskaan riittää noin tarkkaan puuhaan. Samettijalkakin olisi kiva viljeltävä, koska se kuitenkin kasvaa kannoilla, niin voisi kuvitella sen olevan sieltä helpommasta päästä, ainakin helpompi kuin maassa kasvavat sienet. Ehkä joskus....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen jo aiemminkin tutkinut sieniseuran sivuja, meillä päin on näitä sienenkasvattajia, joten hiukan on asia alkanut kiinnostamaan erityisesti okrakäävän kohdalla, sehän kasvaa pienissä risuissakin asiantuntijoiden mukaan. samettijalka vaatii pitkälle lahonneen puuaineksen ja näyttää kovasti viihtyvän sammaleen suojissa, joten voisi olla paljon haasteellisempi kasvetettava kuin okrakääpä.

      Poista
  8. Ompa erikoinen kääpä, sitä Helmikin tuossa kuvassa varmaan ihmettelee, kyllä miullekkin maistuis puolukat paremmin.:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. todella kaunis kääpä, kotona kun pilkoin kääpiä kuivumaan, niin nuoremmat näyttivät ihan munasarjoilta, joten en ihmettele yhtään sitä, että kiinalaiset ovat liittäneet käävän myös hedelmällisyyteen ja pitkää ikään.

      Poista
  9. Ihmeellisen näköinen sieni :O
    Täältä sinun blogistasi oppii aina jotain uutta..... ja ihmeellistä.... teehen ?????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. blogistanian suosio piileekin juuri siinä mielestäni, toisten blogeista oppii aina jotain uutta. lakkakääpä kuuluu näihin ns. superfoodeihin, sitä käytetään paljon erilaisiin lämpimiin juomiin, kuten kahviin ja teehen. lakkakäävällä on tutkimusten mukaan monia positiivisia vaikutuksia elimistön hyvinvoinnille.

      Poista
  10. Koskaan en ole tuollaista sientä nähnyt.
    ja näyttää ihan jätti suureltakin.
    Ei mikään ihme, että Helmi ihmettelee, hi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. suurimmat olivat yli 20 cm lakiltaan ja jo ihan tumman punaisia. Helmi oli tosiaan ihmeissään!

      Poista
  11. Ompa erikoinen kääpä! Itse olen nähnyt vain sellaisia, jotka kasvavat puun syrjässä ilman jalkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lakkakääpä on tosiaan aika erikoisen näköinen kaunis kääpä. esiintymis tietojen mukaan niitä pitäisi olla myös teillä päin.

      Poista